Předchozí 0135 Následující
str. 132

rodě. Obraz K. Holána: Bodný statek prof. dr. Čeňka Zíbrta v Předbořicích č. 28. Osoby hrající: Výměnkář. Výměnkářka. Družička první. Družička druhá. Družička třetí. Pepíček; vnouček výměnkářův, panoušek. Marjánka, žneěka Češka. Pepička, druhá žnečka Češka. Andula, třetí žnečka Češka. Maryša, žnečka Moravka. Cilka, druhá žneěka Moravka. Sltezanka, žnečka. Slovenka, žnečka. Šafář. Šaíářka. Hospodář. Hospodyně. Děvčátko v národním kroji. Starší hoch, pitvor ně ustrojený. Mladý žnec. Brousil. Podruh sedlákův. Chasník, zamilovaný Pepíček. Děvče, zamilovaná Anička. Pán direktor. Pan sládek. Pan učitel. Pan fořt. Čtyři živé snopy (dva hoši, dvě děvčata). Rychtář, Tlampač. Trubač. Dráb. Mládenec v černém šatě. Družička v bílém šatě. Dva. kominíčkové. Ženci, žnečky, družičky, hudebníci, děti, hosti, sousedi, sousedky a chasa. (24 nápěvy k obřadům a písním.) (Vložen obřad: Stínání beránka.)

Svazek pátý: České posvícení. Zvykoslovný obrázek ze života lidu českého, upravený v divadelní výjev. Str. 37. Osoby hrající: Kaček, hospodář v Kostelci n. Vit. Rackova, hospodyně. Mikát, Malov3c, sousedi kostelečtí. Franta, čeledín u Malovce. Křivánek, Sedláček, Hroch, Vošlejch, Vít, Štván, Drapač, hosté u Racků. Kuchta, výměnkář. Berka, chasník. Marjánka, jeho děvče. Dědoušek Siebert. Vnouček Vincík. Pastýř. Policajt. Pixa, kovář. V průvodu kohoutím: Běhoun, Turci, Hadrník, dva ílíčkaři, tři bílé družičky, tři černé družičky, mladík bíle ustrojený, mladík černě ustrojený. Hoch »noc a den«. Cestář. (Vložen obřad: Stínání kohouta.) — Dotazy rád zodpovím. Pokyny o krojích, o úpravě jeviště, o způsobu hry, o nápěvech písní, praktické rady pořadateli hry v úvodě jednotlivých svazků. Prosím jzároveň o zprávu, kde které divadlo hrají a kdo. Podobizny účinkujících budou vítány do mé korespondence a doklady činnosti, na památku!

Jaroslav Fr. Urban, Komedie s pimprlaty. Ilustroval Fr. Vrobel. V Praze, Jan Svátek 1928, 8° str. 108, (1). Z obsahu: Komedie s pimprlaty. Na kolotoči. Ve zbrani. Vůně cizího ovoce. Ohníček. Pepík. Naše babička. Vencův osudný den. Den sv. Mikuláše. Štědrý den. Na Tři krále. Květná neděle. Když zvony umlkly. Na pastvě. — Roztomilá knížka, psaná přístupně a po zkušenostech paedagogických od. zkušeného znalce duše českého dítěte. Vhodný dárek mikulášský a vánoční! V rámci výročních obyčejů, koled, her lidových seskupil spisovatel nejvýznamnější a nejmilejší dni československého dítěte, vedle jiných dobu vánoční a povánoční. Všecko to líčí slohem živým, jasným, přibarveným některými lahodnými zvláštnostmi nářečí. Knížka pobaví každého, velikého i malého. Malé děti na-


Předchozí   Následující