Předchozí 0217 Následující
str. 214

huťském pálí kopy strýc Plišťák, v revíru držkovském Martin Kovář.

Fryšták u Holešova, Asi vlivem domácího průmyslu dřevařského, mocně vyvinutého v celém okolí Fryštáku, zřízena v městečku před lety Valentinem Jadrníčkem továrna na dřevěné výrobky, pro- niž z Horní Vsi, Dolní Vsi a z Vítové hojně podomácích pracovníků pracuje, případně továrně své domácí výrobky do rozprodeje dodává. Továrna proslula dodávkami saní rohaček a lyží.

Kašava (okr. Holešov). Podobně jako v Držkové i v Kašavě je hojně domácí průmysl dřevařský rozšířen. Zejména výroba šindele jest pověstná. Jan Bednařík hotoví kosiska, hrabice, hrábí, žebří (žebřiny na vozy) a žebříky. V Kašavě je 6 mlýnů, z nichž tři jsou spojeny s pilou. První »mlýn pilní« postaven hned r. 1528 a vrchnost zavázala se pergamenovým obdarováním mlynáři z hor lukovských »les jedlový k řezání desk dávati«. (Ed. Peck, Okresní hejťm. holešovské, Holešov, 1892, str. 44.) Zpráva tato jest rovněž dokladem o starobylosti zdejšího dřevařského průmyslu.

Lhota Podkopná (okr. Holešov). Lid říká prostě Lhotka. »Lhocané sú světoví«. Muži v bílých halenách, barevných nohavicích s huněnými krpci na nohou a černými homoličkovými klobouky na hlavě roznášali v naší vlasti i cizině své i svých sousedů výrobky, jako hrábě, vidly, žebře, užičníky, křiváky, jalovcové dýmky. Srv. Frt. Brzobohatý, Moravští křivačkáři ve Vídni, Hvězda Olomoucká, 1860, II.

Březová (okr. Vizovice). Výroba slaměnek.

Hrobice (okr. Vizovice). Hrobičtí křivačkáři roznášeli v no-sačkách po světě křiváky. Sami jich nedělali, nýbrž kupovali na Vsetíně. (Fr. Bartoš, Lid a národ I., 193.) Jan Hof érek z Hro-bic čís. 37 před válkou světovou hotovil jalovcové faječky (krkošky), jež roznášel světem a prodával. (Krkošky = chrastí a dříví do 5 cm v průměru, jež mohou Valaši v panských lesích volně sbírati a domů si odnášeti.)

Hvozdná (okr. Vizovice). Někteří Hvozdňané ještě před válkou roznášeli po světě papír »»na hárkách«, dřevěných no-sidlech. Navykli tomu v době, kdy v blízkých Želechovicích u Zlína v papírně pilně se pracovalo.

Jasenná (okr. Vizovice). Domkaři a podruzi v létě chodí do úrodných krajů »na žňa a do řepy«, v zimě pletou dubové opálky, »sypačky, jednokoňky, pásovice«. Dubové opálky vyráběny jsou ve značném množství. Hlavně vyrábí je Jiří Kovář z čís. 84. Jiní živí se podomním obchodem, prodávajíce brynzu, brusy, kosy, břitvy, nože a různé kuchyňské věci. ,

Neobuz (okr. Vizovice). Výroba dubových opálek.


Předchozí   Následující