Předchozí 0018 Následující
str. 15

několika svíčkami lojovými. Hospodyně musila sedět u stolu; proto připravila všechno jídlo napřed a rozložila je dříve po lavicích, po kamnech a j.

Jídel předkládalo se vždy do suda, jako zasedal sudý počet osob. Na stůl se předkládalo: 1. polévka z jiker se zeleninou, se zápražkou i s osmaženou houskou nebo chlebem; 2. ryba černá, zavařená v omladince pivní a v syrobu, který hospodyně sama si z turínu (kořtu) byla připravila; 3. ryba smažená; 4. knedlíky (kledník) k rybě; nebyly-li knedlíky, byly dolky; 5. černý kuba (houby-krupice); 6. lívance (lihance). Jídla tato přišla skoro v každém domě na stůl a každým rokem se opakovala. Hospodář zaujal u stolu místo první, na nejlepší zvláštní židli. Vedle něho na pravici zasedla hospodyně, podle ní a hospodáře zasedli ostatní členové rodiny podle stáří.

Ke stolu musil přijíti každý v obleku svátečním, čistém. Hospodář pomodliv se sám hlasitě, začal rozdávati pokrmy všem. Děti nesměly ryb dostati. Mezi jídlem nesměl nikdo mluviti dříve, dokud hospodář nezačal. Mluvilo-li se, vždy se řeč točila kolem vzpomínek na nepřítomné členy rodiny. Též musilo být vysloveno přání, aby Pán Bůh dopřál přítomným i přes rok zúčastniti se tohoto stolování. Někdy žalostné vzpomínky vynutily i slzy hodujících. Nálada všech v tuto dobu byla vždy nad míru vážná, slavnostní. Hospodyně nesměla od stolu vstáti, aby jí slepice a husy nesbíhaly s vajec.

Po večeři byla přinesena koleda na vokříně, jablka, sušené švestky, sušené hrušky a ořechy. Někdy čert ze švestek. Dárků jiných se nedávalo.

Hospodář opět sám koledu rozdal, každého poděliv jablky, švestkami, hruškami, ořechy, všeho sudým počtem. Sám nejdřív rozloupl první ořech svůj, z něho podal polovici hospodyni ke snědku, druhou snědl sám. Skořápky uchovala hospodyně pro potřebu. Do skořápek dával se med a s ním přikládaly se na pupek při bolestech v životě. Housku dělil hospodář opět sám, počínaje hospodyní a nejstarší osobou.

Na Štědrý den nesměl nikdo housku pojísti, až teprve na Boží hod ráno. Nato vzal hospodář bochník chleba v ten den pečený, pak vzal housku, skrojil obou kus; pak vzal čistý nůž, který byl po celé stolování připraven před hospodářem, vložil želízko mezi skrojky housky a chleba, ovázal to pak skanou nití, pokryl dvěma proti sobě ležícími cípy ubrusu stolního a nechal tak přikryto a na stole do rána.

Pak vzal housku, chléb, nařezal skybiček; mezi skybičku chleba a housky vložil část jablka i »koustíěek« ořechu. To pak tolikrát připravil, kolik čítal kusů dobytka v domě. Když se vstalo od stolu, donesl každému dobytčeti určený díl.


Předchozí   Následující