Předchozí 0053 Následující
str. 50

bílé neb nažloutlé sponě na kabátě. Límec nebývá vždy stejné dlouhý, ale čím delší, tím okázalejší. Mladíci často jen přehazují plášť přes ramena bez spodního kabátu a spínají jej pod krkem. Z tmavé té barvy pěkně se vyjímají bělostné, zdobené a nakasané rukávy košil lněných nebo »kamrtuchových«.

Kabát obléká muž zpravidla prvně, když se žení a nosí jej jen o velkých svátcích a slavnostech za příznivého počasí.

Ženy a dívky nosí šátky pestré lněné nebo bavlněné, otočené kolem hlavy a napřed na čele na temeni zavázané. Přes ně v neděli a ve svátek přehazují pestrou, bavlněnou loktušku nebo plachetku v zimě i v létě. Napřed zavazují ji pod bradu. Tak ženy i dívky celou hlavu zakuklují. Pisatel poznamenal, že lok-tušky působily velký dojem.

Lajblíky nosí svobodné i vdané, bohatší a zvláště u svobodných jsou vyšívány šňůrkami, stříbrným nebo zlatým třepením kol prsou a paždí lemované. Na lajblík oblékají v zimě kožiši-nou podšitý, krátký soukenný kožíšek s Hrncem kulatým a pošitým nakadeřenou šedou ovčí kožišinou, se šůsky složenými ve tři až čtyři pestře lemované a špičaté vrapy.

Sukní nosí 6—7 lněných neb bavlněných, z nichž svrchní zdobena jest zelenou nebo červenou hedvábnou stužkou skoro čtvrt lokte širokou. Čím více sukní která má, čím širší jest její páska na svrchní sukni, tím pokládána ?? vyšňořenější i bohatší.

Na nohy oblékají punčochy vlněné nebo nitěné, nejraději bílé, botky z kůže telecí nebo z »lakýrky«, na nichž po kraji nabrány bývají černé stužky nebo tři až čtyři perleťové knoflíčky.

Zimní kroj ženský neliší se mnoho ód letního. Vdané ženy za příznivého počasí a velkých svátků zdobí svoji hlavu kulatým, pestrobarevným čepcem, jehož černé široké krajky splývají přes oči. Na temeni hlavy a na šiji uvázány jsou dvě mašle z pentlí, jejichž konce na záda visí. Místo kožíšku nosí také ženy krátký kabátec s límcem vrapovanými stužkami zdobeným.

V témdni za zimy chodí muži i ženy, staří, mladí ve vlněných punčochách a dře vacích. Ženy však častěj i místo dřeváků mají pantofle s dřevěnými podešvy. V létě chodili bosi a »odtud« dodává česky, »následuje, že ševci od Udu chudý mají výdělek, ježto bot a střevíců jen v neděli a ve svátek nosí.«

Potud zapisovatel. Ke kroji mužů není nám mnoho dodati, za to zápis o bohatém strojení žen zdá se býti příliš kusý. Dodáváme tedy:

Muži nosili všedního dne krátké kalhoty plátěné, které jsouce dole s obrubou, protaženou tkanicí zdrhovaly se pod koleny. Také kabát všední či planda byl z domácího plátna. U kalhot svátečních bývalo na příklopcích a pod kapsou vyšívání.

Košile u mužů bývaly dlouhé. Všední pod krkem a u rukou


Předchozí   Následující