Předchozí 0182 Následující
str. 179

talu (Jeseném u Žel. Brodu) železné rámce na nová okna, která se prozatím x>roti větru a dešti prkny zabednila. Kronikář podotýká: Dědicové dobrodince kostela vysockého Karla z Eo-hanů nesdíleli tak upřímný soucit s neštěstím měšťanů vysoc-kých. Kněžna Berta, kníže Chamil jen nepatrně a teprve po opětovaných prosbách přispívali ? obnovení vyhořelého chrámu.

Tu se o to náš milovaný kněz, kaplan a. rodilec vysocký, páter František Neťuká zasadil a sbírkami od studujících a vystudovaných vysockých rodilou sebranými, nejprve nákladný obraz sv. Kateřiny, potom mocí sbírek od měšťanů vysockých a kolatorníků vůbec krásný hlavní oltář pořídil, tak, jak se po tu dobu nachází, ba i ostatní oltáře svým neunaveným přičiněním tak dalece v pořádek uvedl, že ač ne tak nákladné jako hlavní oltář, alespoň ? službám božím zvedené, chrám Páně krášlí. (Kronikář truchlivě se loučí s tímto zasloužilým knězem, jehož 361etého doprovázeli dne 24. dubna 1847 s bolestným srdcem ke hrobn.l

Tak tehdy vnitřní ozdoba našeho chrámu Páně na zvíce nákladem naším se stala. Hlavní věž na kostele z jmění kostelního panství semilského se stavěla. A malou věžičku, jež přes 300 zlatých stála, kolatorníci na vlastní náklad vystavěli. Nic méně jistý poehlebník v jednom německém časopise (Ost und West) nepravě uveřejnil, že nám náš vznešený patron chrám Páně velikomyslně okrášliti ráčil, nákladný oltář pořídil atd., což se tuto co nepravé vyvrací, aby naši potomci věděli, jak pracně a toliko na vlastní náklad v bídě a trampotách jsme chrám Páně sobě ozdobili.

To mnohé z nieh jistě přímo ožebračilo. Jestliže oheň z roku 1834 způsobil sousedům vysockým veliké škody majetkové, zanechal ještě větší a nenahraditelné škody ideální, zničiv s typickými horskými stavbami takořka všechno-, co v nich bylo, celé kulturní bohatství našeho vysockého lidu, všechny poklady národopisné, prastaré knihy i rukopisné památky atd.

To jest případ Vysokého. Kolik jest jiných městeček a vsí po vlasti československé, ? nimž osud byl stejně zlý!

To, co zachráněno — opravdu jako zázrakem při ohromném požáru vysockém, všechno úzkostlivě uschováváno z. generace na generaci po celých 100 let a stalo se nyní základem založeného Městského vlastivědného musea pro Vysoké n. Jizerou a okolí, ? jehož slavnostnímu otevření má dojíti letos o svátcích velikonočních.


Předchozí   Následující