Předchozí 0252 Následující
str. 249

dolů. Někdy pomáhá několik výrostků lano táhnout dolů, že potom trakařník nahoru jedoucí má co stačit...

Druhý zajímavý obrázek z hospodářského života v horách ukazuje, jak sázejí v Bratrouchově brambory »samotinou«. Dlouho ležící sníh zdrží všechnu práci v polích a pak někdy se stává, že jediný kůň v dědině nestačí, aby vyhověl a včas pomohl při práci všem domkářům. A proto obdělávají si hospodáři svá políčka sami. Ale hlavní důvod, proč tak činí, jsou těžce přístupná pole na stráních, jak jim tam říkají »drápani-ště«, skoro vesměs oplocená hromadami nasbíraného kamení a štěrku, porostlého' krovinami.

J. Čarek:

Příspěvek ke knihomalbě českého lidu.

Se 7 obrázky.)

Nalezl jsem zajímavou knihu nábožných písní, třeba již, bohužel, ve formě neúplné.

Kniha tato obsahovala původně 70 listů foliového formátu, z nichž však 15 dnes chybí, a to tak, že počíná teprve 25. stránkou, tři listy pak chybí uvnitř knihy. Fragment tento obsahuje: Písně O' narození Pána Krista, písně při mši sv., o velebné Svátosti oltárni, o umučení Pána Krista, písně ? sv. Trojici, ? ?. Marii a písně sváteční. Mimo tyto původní bylo na konci ještě připsáno' několik písní později, právě tak jako na několika místech vepsány jiné na prázdné stránky. Tyto doplňky, na nichž účastnilo se více osob, nejsou (kromě jedné písně) nijak vyzdobeny ani 0'zdobněji psány. Za to velmi krásná jest původní úprava.

Texty psány jsou úhledně kresleným, dosti velikým písmem, jehož tahy prozrazují dovedného písaře. Prvé písmeny veršů jsou, jako i všechny nadpisy, psány červeně.

Velmi zajímavá pak je malířská výzdoba. Obrazů kreslených tu není, jen dvě rytiny do knihy vlepené, za to však mnoho iniciál, jichž nalezneme v tomto fragmentu 47. Jeví se tu několikerý způsob. Kniha byla totiž napsána a pak zkreslovány iniciály, nikoliv postupně od počátku knihy, nýbrž porůznu. Práce tato však nedokončena, takže některá místa zůstala prázdná, některé iniciály nedodělány. Dodnes jsou tu dvě nehotové. Tento nejstarší typ, čítající 33 iniciál, má formy a výzdobu geometrickou (viz iniciálu č. 1). V barvě převládá červeň, již spíše jen doplňuje žlutá či hnědá. Černá kontura vytvořuje jemné ozdoby spirálové, doplněné někde červenou linií.


Předchozí   Následující