Předchozí 0099 Následující
str. 96

jimiž některá písmena vyzdobil. Postavička taková jest pitvor-ná a vyjímá se v iniciálce ? vážné, zbožné písni ovšem podivně.

Některé z písmen počátečních, zejména menší, upomínají na gotické, zvláště písmeny 0 a K na počátku veršů. Meltě asi Krejzle nějaký starší zpěvník z 15. století po ruce, z něhož opisoval. Nasvědčuje pravděpodobnosti domněnky té i obsah kancionálu jeho, jak níže uvedeno bude. Též ? větším iniciálkam poskytly mu motiv písmeny gotické, patrno jest to na př. na písmeně S v písních »Smutný čas nynější považ« a »Šel přes potok Cedroň Kristus ? hoře«.

Obrysy iniciálek bývají světlejší, uvnitř nanesena jest barva temnější. V několika málo iniciálkach jest nakreslen kalich, avšak s monogramem IHS nad ním. Všech větších iniciálek, z nichž mnohá jest i prese vše nedokonalé provedení opravdu pěkná, jest 285.

Napsání kancionálu takto ozdobeného vyžadovalo zajisté značné píle a práce po dosti dlouhou dobu. Povážíme-li, že Krejzle byl pouhým sousedem, nejspíše rolníkem a nikoli kantorem, jenž obyčejně krasopisnými pracemi — psaním kancionálů a modlitebních knih — se zabýval, seznáme, že jedině láska ? věci, o niž písaři šlo, vedla ruku jeho ku práci obtížné a jemu neobvyklé.

U každé písně udán jest nápěv, a to buď počátkem jiné, známější písně, buď notami, u některé písně jest však pouze podotknuto: »zpívá se obecní notou«. Písmo jest silné, kolmé a dosti úhledné. Ukázka pravopisu podána budiž nápisem ku písni o Abrahamu. »Píseň Oabrahamowi Alotowi Okraly Sodomském Amelchysedechowi Spěknym Wegkladem Zprvních Knih Mojžíšsowych Zkapitol 12. 13. 14.« Souhlásky měkké mimo š (ss) ar (rz) označeny jsou bodem.

Obsah kancionálu Krejzlova jest zajímavý. Na 315 listech napsány jsou 283 písně. Pak přidán jest abecední rejstřík na devíti listech, načež následuje 12 písní na 64 listech o příbězích ze Starého zákona. Obsahuje tedy kancionál ten 295 písní. Písně o starozákonních příbězích, při nichž udána vždy kniha, kapitola a verše, jsou:

1. Výše uvedená již píseň o Abrahamovi a Lotovi. — 2. »O Sodomských a propadení jejich. Z prvních knih Mojžíšových, z kapitol 18. a 19.« — 3. O pomazání Davida na království a svržení Saule a o lomcování ducha zlého. O poražení Joziáše. O Saulovém usilování Davida zabíti a o zmordování kněží. Z prvních knih královských 16. a 26. kapitola atd. — 6. »O Tobiášovi.« — 7. »O obležení Olofernovu města Betuly a vysvobození a zachování božím jeho skrze šlechetnou vdovu Judyt, jež Holofernovi hlavu sťala. Píseň z kněh Judyt.« —


Předchozí   Následující