Předchozí 0108 Následující
str. 105

»smývají«. Odměří na misku tři lžíce vody. Nemocný si sedne a obnaží ruce nad lokte a nohy nad kolena. Žehnačka učiní ze tří prstů pravé ruky »šťopku«, omočí ji ve vodě, pokřižuje nemocného a potom šeptajíc modlitbičku stále prsty omáčí a potírá obnažené údy nemocného. Činí tak křížem, to jest potře nejdříve levý spánek, potom v podloktí pravé ruky a v pod-kolení levé nohy, dále pravý spánek, v podloktí levé ruky a v podkolení pravé nohy. To třikráte opakuje a potom vodu, která zbyla, změří. Zbylo-li vody méně než tři lžíce, nemá nemocný mze, zbyly-li tři, neb ještě více, má mze. Případ druhý je ovšem častější. Zbylou vodu vyleje žehnačka pod bez.

N á t k a jest onemocněním na venkově častým a léčí se také na mnohý způsob. Než nátka se na jednom místě usadí, je nemocnému chvíli horko, chvíli zima. Nátka usadí se kdekoliv na lidském těle, na obličeji, na ruce neb na noze. Místo to opouchne,, zčervená a velmi bolí. Nátka »prýsková« čili růže, liší se od obyčejné nátky tím, že oteklé místo se rozbolaví. Na nátku přikládá se klůcek potřený nepotřebovaným mýdlem, nebo také žloutkem, do kterého naškrabe se kafru. Také natírají klůcek tukem, který naškrabán byl s točen, na nichž houpají se zvony na věži. Dále též někdo natírá klůcek mastí z kafru, běloby a nového másla, jiný pivními kvasnicemi. Zadělají mouku kořalkou »polkou« a placku přiloží (syrovou) na nátku.

Upraženou žitnou mouku smíchají s kafrem, nasypou do plátěného pytlíčku a přiloží. To nátku »rozhání«.

Někomu se též ulehčí, když si nátku podkouří. Nejobyčejnějším nakuřovadlem je nátkové koření. Jiní mají nakuřovadla podle vlastního receptu namíchána a v hrnečku přichystána. Na příklad: Sušené květy z rozličných květin, třísky ze tří prahů uříznuté, kostelní kadidlo a jáhly, nebo mrtvé včely, kadidlo, jáhly a smetí, pod třemi prahy smetené, nebo květy z chrpy, pryskyřici a třísky ze tří prahů nebo květy růže, nebo listy koňské chvojky, nebo prášek ze tchoře (zabitý tchoř se v komíně usuší). Kouření děje se tím způsobem, že špetka kou-řidla vysype se na žhavé uhlí, nad kouřem podrží se kousek konopné koudele a nátka se jí »dolů« stírá. Potom se koudel na nemocné místo přiváže.

Nátka se také zažehnává. Náhodou dověděl jsem se několik způsobů zažehnávání. Zažehnavačka vytrhne dva proutky z koštěte, vezme je do ruky křížem a třikráte jimi onemocnělý úd potírá, říkajíc: »Skrze nejsvětější Trojicí, skrze Boha Otce i S. i D. sv. Růže, růže jdi pryč, nebuď více, nebo spálím tebe. Bůh O., B. S., B. D. sv. Nátko, nátko jdi pryč, nebuď více, nebo


Předchozí   Následující