Předchozí 0110 Následující
str. 107

Šla Panna Maria po mostě, potkala tam oustřele. Oustřele, oustřílite, na N. N. nechoďte, raději jděte do moře, tam písek vázejte a počítejte, co je hvězdiček na nebi a .šlápot na zemi, listí na stromech a srsti na zvířatech. ? tomu . . .« — Někde pouštějí si do ucha nálevkou páru z odvaru heřmánku neb kmínové slámy. — Jinde nakuřují si hlavu, nasypavše na uhlí roztlučený cukr nebo sušené květy růže.

Před lety mořila mnoho lidi zimnice. Proto známo je proti ní mnoho prostředků. Kdo má zimnici, jde ? vodě a zdvihne tam kamínek, kousek dřeva neb i trus, nikoli však holou rukou. Potom ho zaobalí do kousku látky, pověsí na tkaničce na krk a nosí tak po tři dni. Třetí den po západu slunce jde opět ? vodě a,řekne: »Dej Pán Bůh dobrý večer vodice, pozdravuje tě svatá Trojice, abys mi pomohla od zimnice. Buď tu s Pánem Bohem, zimnice!« Při tom hodí předmět s krku do vody.

Prostředkem je, když nemocný vyvrtá do vrby tři dírky, dýchne do nich a dřevěným kolíčkem je zatluče.

Proti zimnici pijí kořalku, ve které namočeny byly žížaly. Dávají vařiti do kořalky myší ouška a potom ji piji. — Též pijí kořalku, ve které močen byl husí trus. Pro nemocnou ženu trus husáka, pro muže husy. — Také tři fíky radí močiti v kořalce. Nebo poručiti si v krámě kořalku, vypíti ji a bez placení odejíti. — Dobře jest píti podmáslí.

Sádlo hada před sv. Jiřím chyceného je prý dobrým lékem proti zimnici. Nemocný sní po tři dni ráno na lačný žaludek kousek tohoto sádla s chlebem.

Někdo pomůže si od zimnice při návštěvě kostela. Když vstupuje do kostelních dveří, řekne: »Zimnice, zimnice, počkej tady, až půjdu zpátky, já si tě vezmu.« Po mši odejde z kostela jinými dveřmi a zimnice zůstane u dveří prvých.

Odporučují též namazati si prsa slepičím sádlem.

Mnohý zbavil se zimnice tím, že napil se toho nebo snědl to, na co právě dostal chuť.

Stalo prý se, že zimnice po leknutí někoho nechala. Někdo na př. znenadání vstoupil do světnice a praštil krajáčem pod postel, na které ležel nemocný. Ten se lekl a zimnice ho nechala. -— Zimnic je prý devadesát devět, proto je také tolik prostředků proti ní.

Komu se na oku neštovice udělá, přikládá si na oko petruželku (petržel).

Nebo rozkousá se v ústech hřebíček (koření) a dýchá se na nemocné oko. Foukají brčkem do oka roztlučený ????. Přikládají listy máty (peprné).

Neštovice na očích se také zažehnávají. Bába jde s ne-


Předchozí   Následující