Předchozí 0065 Následující
str. 65

sedźi Marcin s Barborum, [ :ona mu pověda, co měla u oběda:] Zupu měla hrachovú, ku ni mačku hubovú, [:kobzole pečene varechu omaśćene:].

Dvojice stojí proti sobě levé ruce v bok. Pravou rukou drží každý za jeden konec bílý šátek, učiní při slovech: »Dyž sem chodził do školy« čtyři přísunové kroky, tanečník vlevo, tanečnice vpravo, při slovech: »učil sem se litery« vrátí se čtyřmi pří-sunovými kroky na původní místo. Při slovech: »jedna, dvě« udělají dva přísunové kroky, tanečník vlevo, tanečnice vpravo, a při slovech: »tři, štyry« vrátí se zase dvěma přísunovými kroky na místo původní, kde tanečnice při slovech: »To su pěkné litery« otočí se čtyřmi valčíkovými kroky, pod šátkem, který společně drží s tanečníkem, stojícím při tom na místě.

»Židuvka«. Šla židuvka kole kramu, nakupila marcipánu a žid se ji ptal, kdo ji na to dal. »Něptaj se ty, hlupy žide, boći z teho nic něpřidzě, něptaj se mě nic, dźi ode mě pryč.«

Dvojice stojí proti sobě levé ruce v bok, drží se za pravé ruce a pohybují jimi podle hudby vlevo a vpravo. Při tom našlapují na nohu, na jejíž stranu pohybují rukama a nadnášejí přes ni nohu druhou. Při slovech: »a žid se ji ptal« se zastaví, chytí se za obě ruce a ukloní se sobě. Při uklonění se ruce mírně upaží. Při slovech: »kdo ji na to dal« tanečníci se pustí, obrátí se čelem vzad a ukloní se tímto směrem. Při opakování této části ukloní se tanečníci při slovech: »a žid se ji ptal« znovu tak jako po prvé, kdežto při opakování »kdo ji na to dal« tanečníci se pustí, obrátí se celým obratem do původního postavení, chytí se za obě ruce, mírně je upaží a pokloní se sobě. Při slovech: »Něptaj se mě« dají tanečníci ruce v bok, udělají dva polkové kroky, každý na svou stranu vlevo. Při slovech: »hlupy žide« opakuje se totéž zpět na původní místo. Při slovech: »bo ći z teho nic něpřidzě« chytí se na predpažení a otočí se společně čtyřmi polkovými kroky dle tanečníka nalevo. Při slovech: »Něptaj se mě nic« pokloní se sobě jako dříve při slovech: »a žid se ji ptal«. Při slovech: dźi ode mě pryč«, obrátí se čelem vzad a ukloní se v tuto stranu jako dříve při slovech: »kdo ji na to dal«. Při opakování této části pokloní se tanečníci při slovech: »Něptaj se mě nic« zrovna tak, jako po prvé, kdežto při opakování: »dźi ode mě pryč« tanečníci se pustí, obrátí se celým obratem do původního postavení, chytí se za obě ruce, mírně je upaží a pokloní se sobě.

»Bij ák«. Ešéě němaš nic a už mě chceš bić, dźi ode mě, halapaču, dźi ode mě pryč.

Dvojice stojí v kruhu proti sobě, levé ruce v bok. Tanečníci podají si pravé ruce a potřásají jimi dle hudby při slovech: »Esce němaš nic«, Při slovech: »a už mě chceš bić« opakuje


Předchozí   Následující