Předchozí 0068 Následující
str. 68

se totéž levýma rukama. Na to následují dva kroky dozadu. První udělají při »dźi o« levou nohou, aniž by ? ní přisunuli nohu pravou. Při tom mávnou přímo proti sobě pravou rukou jako na znamení nevole, při čemž je levá ruka v bok. Druhý krok vzad udělají při slovech: »de mě« pravou nohou, ke které levou lehounce téměř ve vzduchu přisunou a mávnou přímo proti sobě levou rukou. Nyní následují dva kroky na původní místo zpět. První je při slabikách: »hala« levou nohou, aniž se ? ní přisunula noha pravá. Při tom dotknou se tanečníci prsty obou rukou svých spánků. Druhý krok na původní místo udělají tanečníci pravou nohou a přisunou ? ní nohu levou. Při tom dotknou se oběma rukama svých kloubů. Při dalším: »dźi o« tlesknou si tanečníci ve výšce očí pravýma rukama, při čemž mají levé ruce v bok. Při pokračování: »de mě« opakuje se tlesknutí levýma rukama. Při slově: »pryč« tlesknou si v téže výši oběma rukama.

»Sivá h o 1 u b ě n k o«. Sivá holuběnko, kdes byla, kde si svoje popelave peři ztraćila. Ztraćila sem ja je na poli a to tobě, mu j milý synečku, na vzdory. Na vzdory ty mě nic nedzělaj, enem sobě, mila holuběnko, pozur daj.

Dvojice stojí v kruhu proti sobě levé ruce v bok a drží se za ruce pravé. Při slově »Šiva« postaví (někde pohybují pravou nohou podle hudby jednoduše vpravo a vlevo a při opakování činí totéž levou nohou,) tanečníci pravou nohu přes levou na špičku. Při slabikách »holu« jde pravá noha mírným obloukem zpět na pravou stranu, levá noha se pokrčí a pravá napnutá dotkne se špičkou země. Při slabikách »běnko« překročí zpět pravá noha nohu levou a při slovech »kdes by« jde zase jako před tím zpět obloukem na stranu pravou. Při slabice »la« přisune se pravá noha ? levé. Při opakování těchto slov opakuje se totéž s tím rozdílem, že se drží za levé ruce a pohybují levou nohou. Při slovech »kde si svoje popelave peři« zavěsí se pravými pažemi a otočí se šesti kroky vpravo. Při opakování těchto slov zavěsí se levými pažemi a otočí se šesti kroky vlevo. Při slově »ztraćila« dají tanečníci obě ruce v bok a sobě se vzájemně ukloní. Figura počínajíc od slov »kde si svoje popelave peři ztraćila« se opakuje. Při druhé sloce opakuje se celý tanec s tím však rozdílem, že na konci při slovech »na vzdory« obrátí se tanečníci, majíce ruce v bok, čelem vzad a pokloní se tímto směrem. Při opakování celého tance při třetí sloce při slovech »pozor dej« postaví se tanečníci proti sobě, chytí se za levé ruce, pokrčí málo levé nohy a při tom postaví pravé nohy poněkud vlevo nad zemí a napnutýma pravýma rukama učiní stříšku nad spojenýma rukama levýma.

»Š a t e č k o v y neboli P u š ć a n y«. (Z dolní Lhoty.) Byla bys, byla bys, tak červena jako rys, byla bys, byla bys jak


Předchozí   Následující