Předchozí 0122 Následující
str. 121

Drobných časopiseckých statí, které podávají zprávu o určitém druhu dobytka anebo o některé práci, spojené s jeho chovem, je ovšem mnoho; upozorňuji jenom na některé: M. Chytil: Pastýři koňští na Hané. — Týž: Pastva. (Selský Archiv 1908.) — V. Peřinka: Zápovědi. (Selský Archiv IV. 1905.) — F. Nosek: Koplaři. (Selský Archiv IV. 1905.) — Různí autoři: Pastýři a pastvy. (Selský Archiv I. 1902.) —• Jaromír z Hrádku: Kravské hody. (Brdský kraj I. 1908) a j.

Chovu drůbeže bylo věnováno velmi málo zájmu. Jen z Hané dostalo se nám věrných zpráv v článku B. Macalíka: Dějiny drůbežnictví na Hané. (Sborník Čsl. Akad. Zeměd. IX. A. 1934.) — Rovněž v Moravském Slovensku a v některých monografiích oblastí jsou uvedeny nečetné zprávy.

V otázce rybářství české práce jsou ponejvíce rázu historického, moravští a slovenští pracovníci popisují spíše současnou práci lidu. Dějiny proslulého třeboňského rybnikářství zpracoval 3os. Šusta: Ftinf Jahrhunderte der Fischwirtschaft in Wittingau. (Stettin 1898.) — Na Slánsku popsal Bývalé rybnikářství a rybářství F. Vele (Slané 1908), na Rakovnicku J. Renner. (Věstník mus. sp. Rakovníka VIL 1917.) — Dějiny rybnikářství na Hané sestavil B. Macalík (Sborník Čsl. Akad. Zem. IX. A. 1934), kdež uvádí i literaturu. — O postupu vlastního lovu a zejména o lovu selských vrstev dostalo se nám dosud málo zpráv. Na Moravském Slovensku popsal rybolov F. Bartoš v knížce Lid a národ, později J. Húsek v uvedené stati v Moravském Slovensku (sv. I.). — Na Slovensku vyšlo v poslední době několik popisných článků: Kožár: Rybářství na Slovensku. (Čas. mus. spol. V. 1902.) — J. Martinka: Slovenské rybářstvo. (Sborník mus. spol. XXIV., XXV. 1930, 1931.) — A. KVun: Vyzy na VeFkom Žitnom ostrove a ich lovenie. (Čas. mus. spol. XXII. 1930.)

O včelařství máme též více historických studií než popisů lidové práce. O starém způsobu včelaření u nás shromáždili zprávy: J. Chadt: Brtnictví. (Písek 1913.) — F. Vele: Chov včel v dobách minulých. (Praktický rádce včelařův sv. V.) — J. Kebrle: Dějiny českého včelařství. (Praha 1922.) — Č. Zíbrt: Příspěvky k dějinám včelařství. (Český včelař 1907.) — B. Macalík: Dějiny včelařství na Hané. (Sborník Čsl. Akad. Zeměd. IX. A. 1934.) -J. Jedlička: Příspěvky k dějinám včelařství na Moravě. (Čas. olom. musea XXIII. 1906.) – Zajímavé zprávy o včelaření v lesích poskytuje mimo jiné i článek Die Kultur der Bienen in Waldern, který vyšel r. 1829 v Mitteilungen der mahrisch-schlesischen Ge-sellschaft. — Drobných statí je ovšem rozeseto mnohem více, jak v časopisech, tak i v monografiích oblastí a j.


Předchozí   Následující