Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 77

českých až po Znojmo v pásu širokém pouze asi1 míli, s výminkou okolí Velkých Mašovic, kde česká půda dosahuje až k Dolnorakouským hranicím. Od Znojma již zabíhá německé území hlouběji do Moravy a dosahuje u Dolní Kounice největší šířky. Odtud se v křivolaké čáře rychle úží, tak že před Břeclaví dostihuje národnost česká již hranice zemské, kterou tam hned také přestupuje a tvoří v Dolních Rakousích malý ostrov skládající se z obcí Hlohovce, Nové vsi, Poštorné, Ranšpurku, Valčic, Pernitalu a Cahnova.

Vedle ostrovů Jihlavskoštockého a Svitavskolanškrounského, o kterých již zmínili jsme se při Čechách a z nichž jmenovitě tento poslední jest nám nebezpečný, poněvadž stále nám hrozí pro nevelikou vzdálenost od severního území německého přerušiti souvislost naši mezi Žamberkem a Litovlí, zachovali si Němci uprostřed našeho lidu ještě tyto menší ostrovy: Brněnský, Olomoucký, Hlubočanský a Rousinovský v okresu Vyškovském a Vojkovický v okresu Hustopečském.


Horácký statek ze záp. Moravy.

Dle fotografie Hynka Janouška, člena K. Č. F. A.

V Slezsku úplně českými jsou na Opavsku soudní okresy Klimkovický, Opavský a Frýdecký. Polovici obyvatelstva tvoří Češi v soudním okresu Bohumínském; slušné menšiny mají v soudním okresu Fryštáckém a Bíloveckém, nepatrně pak zastoupeni jsou v soud. okresu Těšínském a Vítkovském. Česká národnost v rakouském Slezsku pokračování své má v pruském Slezsku. Tam tvoří Češi (zvaní Moravci) dva ostrovy, které od sebe dělí německý klín Plšťský. Hranice menšího západního táhnou se podél řeky Opavy, na to přes obce Bránice Posutice, Chrastelov, Libtyni, Lidměřice a odtud přímo na jih k rakouským hranicím. Hranice druhého ostrova počínají o něco jižněji od rakouského Slezska a táhnou se kolem obcí Sudlic, Hradčan, Čermenky k Bavorovu, na to podél řeky Pštiny k Tvorkovu a odtud k Bohumínu.

V naší polovici říše zmínky ještě zasluhují mocné kolonie lidu českoslovanského ve Vídni a okolních obcích, jakkoliv úřední naše statistika všemožně o to usiluje aby je co možná nejmenšími učinila.

V Uhersku hlavní síla Čechoslovanů (Slováků) soustředěna jest v severozápadní části země. Krajiny přiléhající k Moravě, Slezsku a západní Haliči až pod Tatry jsou úplně slovenskými, neprostouplými — až snad na menší kolonie německé — jinými národnostmi. Ovšem vyskytují se i tu vedle kolonií německých ještě maďarské, jmenovitě ve městech,


Předchozí   Následující