Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 81

5. Civilní stav. Silné zastoupení českého živlu v nejnižších skupinách věkových má ovšem značný vliv na civilní stav našeho lidu, jmenovitě na silné zastoupení svobodných a na slabé ženatých a vdaných. Z každého 1000 lidu českého bylo roku 1890:



Na Slovači, kde životní požadavky osob, které v manželství vstoupiti mohou, jsou daleko skrovnější nežli v kulturně vyvinutějších zemích koruny České, jest již počet ženatých daleko silnější. Tak v stolicích ležících na levém břehu řeky Dunaje bylo z 1000 osob svobodných jen 531,94, ženatých za to 399,16, ovdovělých a rozvedených 68,90.

6. Vyznání. Převážná část českoslovanského lidu jest příslušna k římskokatolické církvi. V Čechách, na Moravě a ve Slezsku není jediného okresu českého, kde by jinověrci číselně převážili katolíky. Kolik z Čechoslovanů hlásilo se k víře katolické, nelze nám udati, poněvadž v tom směru sčítání zpracováno nebylo.


Vnitřek sednice horáckého statku.

Dle fotografie F. Dvořáka, clena K. C. F. A.

Z veškerého obyvatelstva Čech bylo katolíků dle posledního sčítání 96,1 % (t. j. 5,612.622 osob), na Moravě 95,3 % (t. j. 2,169.974 osob), a ve Slezsku 84,4 % (t. j. 510.765 osob). Relativní čísla tato mohou asi přibližně platiti pro českoslovanský lid s výminkou ovšem Slezska, kde třeba procento vypadající na příslušníky víry katoliké pro živel český zvýšiti nad 90 %. Mezi Slováky v Uhrách nejvíce katolíků jest ve stolicích přiléhajících ke katolickým zemím Moravě a Haliči. Z lidu slovenského připadá na příslušníky toho vyznání na 69,8% (t. j. 1,328.077 osob).

Evangelíci augsburského vyznání jsou mezi naším lidem v zemích koruny České málo zastoupeni, za to však mezi Slováky v Uhrách příslušníků tohoto vyznání jest již velice mnoho, a to ve stolicích ležících více u vnitrozemí, jako v Gemerské, Novohradské, Turčanské, Zvoleňské, Hontské a Liptavské. V Čechách hlásilo se k tomuto vyznání 1,04 % veškerého obyvatelstva, na Moravě 1,04 % ve Slezsku 13,93 % a z uherských Slováků 23,7 %.

V silnějším počtu než evangelíci augsburského vyznání vystupují mezi obyvatelstvem českým v zemích koruny České evangelíci helvetského vyznání, a to jmenovitě v Čechách i na Moravě v okresích ležících poblíže českomoravské vysočiny a potom ve dvou okresích na Valašsku. V Čechách připadlo na evangelíky helvetského vyznání 1,14%, na Moravě 1,68 %, ve Slezsku 0,06 % a mezi uherskými Slováky asi 0,6 %. Kromě toho slušně zastoupeni jsou ještě mezi uherskými Slováky katolíci řeckého obřadu (sjednocení Řekové) a to ve stolicích, kde živel slovenský stýká se se živlem rusínským (ve stolicích Gemerské, Šaryšské, Spišské, Užhradské a Zemplínské). Ze Slováků hlásí se k tomuto obřadu 5,5 % obyvatelstva.


Předchozí   Následující