Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 214

Sledovavše rozvoj zaměstnání zemědělského a všeho, co s ním souviselo, nalezli jsme stopy prvních počátků různých odvětví průmyslových a řemeslných jako zjevný doklad, jak řemesla samobytně v lidu našem se vyvinula a nebyla teprve, jak leckdy se tvrdí, cizinci k nám zaváděna.

Český lid podal i v pozdních a nejnovějších dobách i v těchto všech oborech práce hojnost dokladů o svých znamenitých schopnostech duševních, jimiž ve všech odvětvích výroby dovedl vyspěti na vysoký stupeň dokonalosti, jak o tom velmi skvělý důkaz podala naše výstava jubilejní z roku 1891 a v užším rámci i průmyslové oddělení národopisné.

Cukrovarnický pavilon tohoto oddělení, znázorňující, co Čechové v cukrovarnictví vykonali, byl jen skrovnou ukázkou samostatné vynalézavosti, již Čechoslované i v oboru věd a prakce technické projevili.

Znázorniti, jak v umění a průmyslu uměleckém vlohy lidu k platnosti přišly, bylo úkolem oddělení výtvarného.

Snad podařilo se nám tu stručně sice, než dost jasně nastíniti, jak od nejskrovnějších počátků zaměstnání zemědělského lid český vyspěl k nejvyšším bodům; co schází k doplnění tohoto obrazu, shledá čtenář na jiných místech této knihy.

    J. Kafka.

Štít oravské chalupy.

Dle fotografie Brunera Dvořáka. Orámování z motivů cifrování oravského kreslil K. Štapfer.


Předchozí   Následující