Předchozí 0013 Následující
str. 8

zývanou »honění za kožichem* (Peltzlaufen). Bývala pořádána při slavnostech střeleckých, zvláště na nový rok. Obyčejně 9 nebo 10 žen účastnilo se běhu o závod. Cílem byla tyč, upravená nahoře na způsob kříže. Uprostřed byl ženský kožich, nahoře čepice, po straně střevíce a punčochy, rukávník a »brumajzl« (drnkačka). Ženy vybrané se rozběhnou, o překot spěchají k cíli, šašek s plácačkou tropí při béhu žertíky, za jásotu a smíchu diváků. Po závodu rozdělují se ceny: První u tyče dostane kožich, druhá — čepici, třetí — rukávník, čtvrtá — střevíce, pátá — punčochy a šestá, poslední — za jásotu a výsměchu »brumajzl«, din kačku.*)

»Choděnie s hadem na nový rok« udržuje se na Slovensku od dob nepamětných. Zpívají děti při lěchto obchůzkách: »Išel Pan Boh až do ráje, Adam za ním poklekaje: »Všecky stromy užívajte, len ten jeden zanechajte, ktorý stojí v prostřed ráje bielým kvítím prokvitajeU — Učinil se ďábel hadem podviedol Evu s Adamem. Eva dala Adamovi jakžto svému manželovi: »Na ty Adam toto jabko, veť je ono velmi

sladkuo! Jako to jablko zedli, hned jich von z rája vyvedli. — Dal jim Pán Boh dve motyčky, aby išli na viničky: »Tu orajte, tu kopajte, tak si chleba nabývajte!« Kým si chleba nadobudli, dost sa oni naplakali.« S hadem chodívají takto chlapci v liptovské, dle Staníka i v šariské a jiných stolicech, od vánoc až do nového roku, ve dne i večer po domích tuto píseň zpívajíce, hada z dřeva a z papíru udělaného v rukách nosíce, jej hned stahujíce, hned prodlužujíce a vůbec všeliká pohybování a otáčení ním činíce, začež v každém domě dar z peněz neb z koláčů dostávají.**)

Tento had (viz vyobrazení) jest z dřevěných článků tak složen, že se velmi hbitě stáhnouti a roztáhnouti může, roztažený pak oblouk činí. Ocas jeho chlapec v ruce drží a jak prsty konec stáhne aneb roztáhne, tak se všecky ostalní články stahují neb roztahují, až hlava hadova toho, koho chlapec chce a do něhož namíří, dosáhne. Stažený had jest asi na střevíc, roztažený asi na sáh dlouhý. Na hlavě má dračí korunu z pozlaceného papíru, otevřený pysk má červeným papírem obtažen, na jazyku špendlíkem připevněné jablko.


Obr. 6.. Novoroční had na Slovensku.


*) Des kurzgefassten Innbegriffs der vornehmston Merkwirdigkeiten von der kaiser. und konigl. Stadt Breslau in Schlesien, II. Theil. Von Daniel Go-molcky, Wratisl. Breslau, 1735. Vom Peltzlauffen.
**) Podle líčení Kašpara Belopotockého Jan Kollár, Národnié Zpievanky II. V Budíne 1835, str. 65-66.

Předchozí   Následující