Předchozí 0057 Následující
str. 52

za ženu a žena za muže s obrácenými kožichy a sukněmi. Zahalovaly též celé tělo poslamkami a skrytě koštětem v ruce je nazdvihovaly. Minulého roku se též objevily. V Radonicích chodilo až 6 perucht na štědrý den a o doderkách.

Perychty z Dušník byli dva muži oblečení za perychty. Chodily na štědrý večer od pradávných časů až asi do roku 1845. Dětem nadělaly velkých strachů. Ubíraly se dům od domu, a kdo se hodně najedl, toho chytily a chtěly rozpárati a hrachovinou vycpati. Děti zalézávaly až do pecí. Měly na sobě obrácené, chlupaté kožichy a starodávné čepice; na obličejích králičí kůže, které občas odhrnovaly, aby dobře viděly. Rukávy měly vykasány a ruce až k loktům krví potřísněné. Jedna držela nůž (zabiják), druhá buď škopek neb hrnec na krev: obě nesly hrachovinu.

Perychta v Redhošti měla na sobě obrácený kožich: hlavu ovázanou šátkem a na hlavě obrácenou čepici (beranici); v botě zastrčený


Obr. 23. Škrabošky Peruchty z Hrdel. Kreslil prof. Karel Rozum

nůž (zabiják) aneb na rameně sekyru. Hůl zahnutou nesla v ruce a na sobě měla řetěz neb zvonky.

Peruchty v Přeliei chodily obyčejně tři a to v advente o sv. Barboru, Mikuláši a štědrý den. Vstoupivše do síně, daly pozdravení a vyptávaly se, zdali někdo neubližuje domácímu lidu a dobytku, jestli nemají v statku učarováno a poslouchají-li děti. Jedna byla bíle, druhá červeně a třetí černě oblečena. Všechny tři měly hlavy velké, ovázané jako tur-banem a na obličejích škrabošky. U prvé byl to čepec s mašlemi, u drahé třírohá přikrývka, a u třetí šátek do kulatá uvázaný jako na babku. Na sobě měly všechny tři komže (košile). V ruce nesla jedna nůž a košík: ty druhé měly metly, jimiž neposlušné děti šlehaly. V Pcherách se přihodilo, že docela cizí peruchty hospodáře p. Durasa i hlídače svázaly, stavení okradly a pak zmizely. Odvezly s pomahači lup prý do Smečna. Následkem toho nesměly perucbty již do Pcher odjinud docházeti.

Peruchta z Bechlína chodila o štědrém večeru i s brůnou po staveních děti strašit, že je vypárá a nacpe do nich hrachoviny, krev že dá do přichystaného škopku neb hrnce a pak ji vyleje ven na rn-ráz. Peruchta byla oblečena jako »barbora«, totiž zahalena v bílé poslamce. Na sobě měla nůši beze dna. Prostrčila hlavu odstraněným dnem tak, že


Předchozí   Následující