Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 144

od prvého ročníku museu daroval; p. prof. V. Plánský daroval knihovně nad půl třetího, sta svazků většinou starých (z prvé polovice 19. stol.)1tisků a celou kolekci současných jarmarečních písniček; prof. dr. L. Niederle daroval musejní knihovně-řadu odborných děl národopisných.

@---------------------

Sbírky městského musea pražského vzrostly za r. 1908 o 887 čísel, tak že nyní čítají 18.174 inv. č. Návštěva musea byla 21.244 osob. Vydání 28.561 K,. z nichž bylo 13.282 K na služné, 10.172 K na nákup a instalaci a 5.107 K na udržováni.

@---------------------

V Hradci Králové existuje diecesní museum.

@---------------------

V Pečkách na dráze (cca. 30000b.) ustavila se obecní jednota musejní, jeř chce založiti a udržovati místní museum. Obec poskytla zatím pro museum jednu1 místnost v radnici a zaručila pravidelný, ovšem nevelký roční příspěvek peněžitý.

@---------------------

Museum v Pacově z popudu svého správce PhC. Pakosty se pokouší vytvořiti organisaci jihočeských museí, která by jednotným způsobem a plánovitě-pečovala o ochranu památek na českém jihu. Jednati se bude o zamýšlené organisaci v červenci v Soběslavi na zvláštní schůzi musejních zástupců.

Sbírky umělecko průmyslového musea v Plzni budou ještě letos otevřeny v nové musejní budově, na kterou město věnovalo 750 tisíc korun mimo 230 tisíc, vydaných na vnitřní zařízení musejní (skříně a pod.). Při té příležitosti zaznamenaly plzeňské listy proti výtkám o nečinnosti musea stručný" přehled práce za desítiletí 1894—J904. kdy bylo uspořádáno celkem 12 výstav, navštívených 54.479 osobami, 10 odborných přednášek, jež měly 3167 posluchačů. Návštěva, musea obnášela ročně průměrně 20154 osoby (maximum 27.035, minimum 14.506). Doba od r. 1904 věnována byla po výtce důkladnému konservování, restaurování a popisu musejního materiálu a přípravám pro nynější jeho instalaci,

@---------------------

Nová česká musea se zakládají: průmyslové v Pardubicích (vedle dosavadního městského), místní v Chocni a okresní v Ústí n. O r L

Městské museum historické v Plzni pořádalo ve výstavním sále nové musejní budovy výstavu české archaeologie (zahájena byla 18. března). S výstavou spojen byl výklad prof. dra B. Horáka a archeologická vycházka.

@---------------------

V Čáslavi mají dosud historické museum Včely Čáslavské a museum přírodovědné a průmyslové Kaunického. Nyní jedná se o spojení obou museí v jediné, které by bylo majetkem města.

@---------------------

V Českém Brodě bude uspořádána v době od 26. srpna do 6. září 1909 všeobecná okresní výstava, jež bude obsahovati také oddělení hospodářské retrospektivy (staré nářadí obráběcí, přístroje z domácnosti, z mlékařství, zahradnictví atd.) a oddělení národopisné (vnitřek českobrodské selské světničky, figuríny, nářadí, výšivky).

@---------------------

V B r n ě zakládají Moravskou ústřednu pro lidový průmysl, obdobnou pražské Zádruze, jako družstvo s ručením obmezeným a s podíly po 50 kor.

Český odbor zemské rady živnostenské na Moravě usnesl se uspořádati v listopadu a v prosinci 1909 výstavu domáckého průmyslu moravského, jehož, značnou součástí je průmysl lidový. Úkol výstavy je hospodářský a sociální.

@---------------------

Z á d r u h a, zapsané společenstvo s ručením obmezeným, jehož úkolem je zjednávati odbyt výrobkům lidové práce, docílila v r. 1908 tržby v úhrnném obnosu 64.680,74 kor. (t. j. o i8.853"28 kor. více než roku předchozího). Zádruha. účastnila se jub. výstavy obchodní a živnostenské komory, výstavy lidových, hraček na Žižkově, v Turnově, v Kolíne a v Rychnově n. Kn. Členu má Zádruha 142 s 383 podíly (loni 135 s 314 podíly).


Předchozí   Následující