Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR  

Činnost. Odboru lidových staveb byla v uplynulém roce opravdu úspěšná. Mimo vzpomenutou již výstavku a soutěž fotografických snímků lidových staveb, kterou obeslali 63 účastníci as 1500 reprodukcemi, z nichž 48 bylo poctěno cenami, pokračoval odbor zejména v akci soupisné. Tak byl získán další soupisný materiál arch. L. Kyselou íz Bia teka a Třeboňska, arch. J. Roulou z Českobrodská, arch. AI. Procházkou z Chodska, arch. O. Vondráčkem z Pobrdska, Uvedené kraje jsou probírány a jejich charakteristické lidové stavby sepisovány a fotografovány soustavně. Mimo to však byl získán jednotlivý materiál z Čáslavská, z okolí Rož-mitálu, z Podbezdězí. a odjinud. Ovšem soupisná akce postupuje jenom pozvolna jednak pro nedostatek finančních prostředků, jež sotva stačí na úhradu hotových výloh, jednak pro nedostatek spolupracovníků; jet z 38 členů odboru 26 veřejných úředníků, kteří mohou v soupise pokračovati vždy jen ve své úřední dovolené. Odbor lidových staveb zakročoval však také přímo na ochranu památek lidového stavitelství (tak dosud na př. pro zachování Jiráskova dvorce v Hronově, hřbitovní kapličky v Sopotaiici, staré školy v Bezděkově u Police n. M., dřevěného kostelíku v Hodslavicích, zvoniček v Přísečnici, Chotětíně a v Bacících). Spolu domáhá se Odbor, aby pro lidové stavební památky byli ustanoveni speciálu! konservátoři. Odbor zabýval se dále otázkou krytin lidových staveb a rozhodl vyžádat! si podporu na impregnační pokusy některých měkkých krytin a na výběr tvarů a barev nespalitelných krytin, přizpůsobených hlavně pro srubové stavby. Konečně Odbor požádal státní pozemkový úřad, aby vypsal interní soutěž pro jeho členy na návrh statku o 15 ha v obilnářské krajině, který by odpovídal našim poměrům a rázu krajinné lidové architektury, V čele Odboru byl předseda arch. O. Vondráček, místopředseda arch. R. Trapp, jednatel arch. L. Reran, pokladník arch. L. Kysela, revisoři arch; J. Almer a arch. J. E. Ko ula.

Konečně jest z činnosti Společnosti ještě zaznamenati, že poskytnuta byla rada informací mimo jiné také ministerstvu školství a národní osvěty ve věcech národopisných.

Členská účast Národopisné společnosti českoslovanské udržela se loňského roku na stejné výši jako v roce 1923. Za rok 192-4 zaplatilo 756 členů činných a 59 členů přispívajících svůj členský příspěvek. Účast ta ovšem nikterak neodpovídá významu a činnosti Národopisné společnosti českoslovanské. Rada Společnosti znovu dovolává se podpory české veřejnosti, která jedině může umožnit, aby Společnost pokračovala ve vydávání odborných děl, pro něž jinak by se nenalezl ochotný uakladatel-obchodník. Těm pak, kdož svojí členskou účastí, nebo jakouKoliv jinou podporou jí umožňují, aby plnila své velké a důležité poslání vědecké a národní, Národopisná společnost opravdově děkuje.

Správu Národopisné společnosti vedla rada, v níž zasedali: předseda univ. prof. dr. J. Jakubec, místopředsedové: univ. prof. dr. J. Matiegka a univ. prof. dr. ,]. Polívka; jednatelé: univ. prof. dr. J. Horák a min. knihovník Aug. Žalud; pokladník tov. kom. r. A. Häusler a členové: univ. prof. dr. J. Gruber, býv. min., univ. prof. dr. K. Chotek, prof. dr. J. Kazimour, univ. prof. dr. A. Kraus, univ. prof. dr. L. Niederle, arch. V. Roštlapil, akad. mal. К. »tapfer, šéf výpravy Nár. divadla, univ. prof. dr. V. Tille a arch. Ot. Vondráček. Zástupcem města Prahy byla v radě pí. Ot. Kovářová-Máchová. Revisory účtů byli: Ferd. Schlaeger, vrch. úř. v. v., a Ferd. Tallowitz, em. velkoobchodník; revisory skladu: J. Máj, tajemník a K. Nosovský, úř. bibliograf, ústavu. V kanceláři Společnosti byla úřednice slč. M. Skálová.

    Dr. Jiří Horák, Aug. Žalud

jednatelé


Předchozí