Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 48

Za jakým úmyslem pořizovány tyto prvotvary kapliček, kde nebylo prostředků na větší a výstavnější, praví vám nápis na obrázku v malém výklenku pilíře při vchodu do chaloupky stojící o samotě ve Vlachově Březí: Na poděkování P. Marie pomocné za ochranu v boji a celého života, založeno r. 1897, Václav Novák, stár 75 roků. Tedy stařec, zedník, děkuje zde vyšší moci za ochranu v celém klopotném a s nebezpečím spojeném životě na konci jeho.

Aby svěřil své jediné snad políčko na horském svahu ležící vyšší moci, aby tato chránila je před zlým účinkem živlů, staví jako prosbu i oběť pod mezí do tarasu na rozhraní svého i sousedova pozemku jednoduchou kapličku nepatrný usedlík v Dá-chově z č. 15. Byl snad zedníkem a světákem, jako tak mnozí z jeho krajanů, a vystavěl si ji sám. Kamení a hlíny po ruce dosti. Do výklenku staví obrázek sv. Vojtěcha (farnost sv.-vojtěšská) a ná kamennou plotnu rulovou, kapličce za kryt sloužící, vrývá těžkým švabachem své jméno i letopočet: Jan CHvosta t 829.

— Kapličky za vsí a na rozcestích. Rozcestí bývala vždy již v pohanských dobách místa zvlášť významná a proto uctívaná. Na rozcestích a trojcestích pořádány tryzny jako pro odpočinutí duší. Na rozcestích pochováváni v křesťanských dobách i lidé, kterých církevní řád nepřipustil uložiti na hřbitovy svěcené; jako. zločinci, sebevrazi a kacíři. Symbolicky znamená rozcestí i rozhodnutí se mezi dobrem a zlem, cestou pravou a nepravou, kde dlužimo je vzpoimenouti pomoci boží. Proto stavěna na těchto místech vždy boží znamení. Tato vidíme tedy téměř u každé osady, buď při jednom nebo více východech z ní. Takové kapličky nej-jednoduššího tvaru, horskému prostředí přizpůsobené, spatřujeme při obou koncích osady Libotyně pod sv. Vojtěchem (Lštění.)

Jiná, svojí hmotností a pevností stavby jako obrana proti živlům se vyznačující, stojí na sev. konci vsi Kratusína. již na rozhraní jazykovém (farnost Lažištská). Uvnitř na plátně Pieta od vlachobřezského malíře Matěje Šroma r. 1887 obnovená.

U vsi Lipovice, poblíž panského dvora a tvrze, původního to sídla vladyk Lipovských z Lipovic, kteří měli ve štítě i jako klenot půl lva, stojí na rozcestí kaplička, prozrazující již poněkud zřejměji umělý sloh barokový. Dal prý ji postaviti r. 1814 sedlák Vojtěch Kudrle se svými sousedy z Lipovice. Uvnitř na plátně obraz sv. Trojice.

Za městem Husincem na rozcestí při silnici vimiperské u pole měšťana Hanuše stojí ve stínu mohutné lípy způsobem svého zakončení ojedinělá kaplička. V hlavním Velkém výklenku ha plátně obraz P. Marie s děťátkem, v horním malém poli na omítce korunování P. Marie. Oba jsou kopie dle starých mistrů domácími malíři s patrnou dovedností zhotovené. .

Odlišného tvaru v silhuetě a i v půdorysu tím, že vyjadřuje své místo a určení jako stavba na rozcestí, je dvoustranná kaplička při východu ze vsi Javorníce směrem k Dubü stojící.


Předchozí   Následující