Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 50

Vkusně vypravená jest toho druhu kaplička u Budkova (farnost vl. brezská), pod vrchem Vůstrou na rozchodu cest k Chlumanům a Vlachovu Březí. Ve výklencích po všech třech stranách stávaly dřevěné sošky sv. Anny, sv. Barbory a Jana Nepomuckého.*) Vlachobřezský farář Em. Aschvitz r. 1835 o ní píše: „Kdo tuto v krásném slohu vystavěnou kapli zříditi dal, nedá se již zjistiti; již osázené kolem lípy dají svým vzrostem na velké stáří počítati." Dle slohu dá se souditi na rozhraní neb počátek 18. stol. Bývali v těch dobách při panství vlachobřez-ském stavitelé, kteří zanechali po sobě krásné stavby barokové, kostelní i profánní.

Druhá kaplička, půdorysem i slohem podobná stojí na sev. konci vsi na rozcestí v Radosticích (farnost sv. vojtěšská, soudní okres Volyň). V hlavním výklenku na plátně obraz sv. Josefa podle starého mistra. V postranních dvou bocích krásně vykrojená okénka. Této ušlechtilé, však značně sešlé stavbě hrozí již osud zbourání — že prý překáží při svážení obilí.

Kapličky nad studánkou bývají v jižních Čechách pravidlem. Pohanský kult pramenů a studánek přešel i do křestanství, a toto hovíc sklonu lidu stavělo je rovněž pod ochranu světic, Panny Marie, meb její matky, sv. Anny. Blahodárné účinky vody daly pramenům těm všeobecný název „dobré vody". V Budkově, vsi, před gruntem č. 41 nad „dobrou vodou" kaplička jednoduchým slohem lidovým vytvořená, s obrázkem Sedmibolestné P. Marie, byla obcí zřízena. Voda pomáhá prý proti bolestem očí.

Jiná půvabná mezi věkovitými lipami pod vysokou mezi nad pramenem se skrývající, dřevěnou stříškou pokrytá, stojí v Husinci „na Kněžnici". V ní obraz sv. Anny na plátně a v poli horním sv. Trojice. Pramen prý zázračný, voda jeho pomáhá proti všem nemocem. Když byla posledně cholera, kdo z ní pil, ani jeden neumřel.

I zmíněná již kaple pod Vůstrou u Budkova, pokud silnice šla níže pod ní, stála nad studánkou, dnes pramen pod ní jest zpola vyschlý.

Z ostatních nad prameny datovaná je kaplička „na Potocích" mezi obcemi Lažiště a Dvory, r. 1852 od Vojtěcha Vávry sedláka ze Dvorů a na deň Jména P. Marie t. r. od faráře Lažist-ského M. Rossvalda posvěcená. Na průčelí obraz sv. Vojtěcha, přivádějícího déšť na suchem trpící zemi Českou.

Ve Vlachově Březí na farské louce „u dobré vody" stávala prý před lety také kaplička sv. Anny, k níž koinána bývala procesí. Ježto vadila louce, dal ji farář zrušiti a přenésti k panskému lesu Záhorské, kde postavena nová v bohaté architektuře barokní.


*).Tyto tři sošky dobré práce řezbářské zmizely odtud v době ztřeštěného obrazoborství — v době popřevratové.

Předchozí   Následující