Předchozí 0004 Následující
str. 1


Podávajíce první číslo „Českého Lidu" do rukou české a slovanské veřejnosti, pokládají pořadatelé jeho za svou povinnost promluviti několik slov o jeho důležitosti, potřebě, programu a vedení.

Nechtíce znova dovolávati se toho, že již téměř všecky cizí literatury podobnými podniky se honosí, chceme zde spíše ukázati na potřebu sborníku „Č. L." z věci samé. U nás a pro nás v době nynější má pěstování lidovědy české a slovanské význam hluboký. Studiem tímto nabýváme vedle poznání celého svého vývoje těles-ného i duševního i poznání toho, čím se ve svém životě, ve svém kulturním vývoji lišíme od ostatních skupin lidových v Evropě, nabýváme poznám a pochopení naší národní svéráznosti, po-znání a vědomí, kterého jižjiž pozbývají mnozí Cechové z valné části proto, že přizpůsobivše se nynějším moderním požadavkům odcizují se lidu a splývají se všeobecným proudem moderní nivel-lisující vzdělanosti.

Kdo by popíral, že vědomí naší svéráznosti, jež tvoří při-rozeně i podmínky našich zvláštních potřeb, tužeb a snah, ne-dovede posilniti a vzpružiti síly v odvěkém zápase za uhájení naší národní individuality? Zda v době, kdy se nám na jedné straně vytýká odcizení se kultuře slovanské, duchu slovanskému, a na druhé straně s příhanou a potupou kultura naše se prohla-šuje za cizí, které nám sousedé prý uštědřili, nejde nám o to, abychom po této stránce prostudovali svoji minulost i přítomnost a s vědomím pravdy mohli ukázati to, co ryze naše, české, slo-vanské a co teprve vlivem západoevropským přibylo? Lidověda česká mnoho může tu pověděti, bude-li bádáno soustavně a na základě nynějších požadavků vědeckých.

Pořadatelé však dále nepochybují, že studium a poznávání lidu má i veliké účinky mravní, povznášející. Jako člověk tělesně pookřeje, když z hlučné vřavy života velkoměstského octne se v zátiší odlehlé vísky, na kvetoucích lučinách a v tišině lesní, tak, tušíme, pookřeje i náš duch v únavném ovzduší hesel prakti-


Předchozí   Následující