Předchozí 0005 Následující
str. 2

ckých studiem lidu českého, jehož jsme sobě až na skrovné výjimky málo všímali, málo sebe samy poznávali, studovali. Poznejme český lid, pokud ještě čas! Poznávejme, jak duše jeho, neovanutá dechem moderní civilisace, v různých krajích dosavad po starodávnu žije, prostě myslí, hluboce cítí, jak citům svým a myšlénkám dává průchod svými významnými obřady a obyčeji, písněmi, zábavami, svým životem veškerým. Celý život našeho lidu místy ještě je tak prostý a nelíčený, že vžíti se v jeho duši, značí sebe povznésti, sebe osvěžiti.

Nepochybujeme však, že bedlivé studium českého lidu uvítá i celý svět vědecký s radostí a uznáním; tím, že chceme zkoumati jeho minulost i přítomnost, jeho vznik i dráhu, kterou prošel ve svém vývoji, tím budeme moci přispěti i českou hřivnou ku poznání vývoje lidstva celého, jenž, jak Lubbock, Tylor, Bastian a j. ukázali, řídí se často zákony všude platnými. Nemůže proto býti pochyby, že důkladné studium i jedné skupiny lidové přispěje k rozřešení mnohých otázek národovědy světové, jako tomu naopak.

Založili jsme „český Lid" jako první pokus a počátek nezbytné především organisace práce. Program jeho jest v jeho názvu. Vše, co se týká lidu českého v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a Slovensku a jeho poměru k národům příbuzným a okolním, dojde v něm místa. Není to sborník prací jedné vědy, ale sborník prací, jež s různých stanovisek osvětlovati budou vznik, vývoj a život, slovem, celé bytí lidem repraesentovaného národa českého.

U nás se již dosti pracovalo a řada prací českých badatelů cenou svojí vysoko vynikla, ale celkem česká práce lidovědná nemajíc svého orgánu byla nucena uchylovati se k různým spíše zábavným časopisům, při čemž často i proti vůli spisovatelově trpěla forma vážnější, vědecká.

Zvláštním úkolem a cílem „českého Lidu" bude soustavně řízenou organisací práce a sbíráním příslušné látky všeho druhu přispívati ku vypracování budoucí veliké lidovědy národa českého. Tento cíl jest ideálem, jenž povede i naši snahu pořadatelskou. Chceme jednak sbírati vhodnou látku mezi lidem, jednak shromážditi a organisovati kolem „českého Lidu" všechny snahy, souvisící s jeho programem, aby všichni, kdož směrem podobným pracují a budou pracovati, soustavně ukládali jednotlivé kameny k velikolepé budově českoslovanské ethnografie.*) Že organisace taková bude možná, toho zdařilý pokus


*) Samostatné, větší příspěvky bude redakce otiskovati jako jednotlivá čísla „Knihovny Českého Lidu", která bude vydávána nákladem F. Šimáčka ve volných lhůtách. Viz o tom více v oznámení na obálce.

Předchozí   Následující