Předchozí 0006 Následující
str. 3

ukázal se již nyní potěšitelným zjevem, že takřka všichni badatelé čeští ochotně slíbili podporovati snahu pořadatelstva.

Ještě k jedné věci chceme poukázati, český lid předem jest haluzí mohutného kmene slovanského; lid český dále svou zeměpisnou polohou a svou historií je zároveň částí lidové skupiny středoevropské, ba západoevropské. Jeho bytí může se důkladně poznati jen tehdy, když vztahů napověděných nikdy nespustíme s očí, i dále, pamětlivi jsouce obecně platných zákonů, všímati si budeme i analogií vývoje lidstva celého. Zkoumání vztahů všech stránek lidu českého k ostatním národům, s ním se stýkajícím buď příbuzenstvím, původem nebo polohou zeměpisnou, je hlavní zásada, kterou chceme se říditi.

Z této zásady pochopí čtoucí náš oddíl bibliografický a přijme, jak doufáme, s povděkem tím více, že nebylo dosud českého časopisu, jenž by pravidelně podobný přehled odborné literatury přinášel a že tudíž valná čásť našich pracovníků, hlavně venkovských, vzdálených od knihoven a ruchu literárního, jimž není možná sledovati přímo cizí práce a dozvídati se o novinkách v literaturách slovanských i cizích z oborů, jež studují, nemohla pracovati s takovým rozhledem a hloubkou, jak by si byl mnohý přál a jak toho vědecké stanovisko požaduje. Ovšem nedostatek místa nutí, abychom přestávali jen na pracích důležitějších, často pouhý název a stručný obsah čtoucímu podávajíce, aby jsa jím veden, našel sobě, čeho při svém studiu potřebuje.

Těmito zásadami vedeni chtějí se pořadatelé snažiti, aby povýšili a udrželi „český Lid" na výši vědy nynější, a pamětlivi jsouce, že svoboda myšlének je první podmínkou pokroku při hledání pravdy, pokládají za svou povinnost otevříti jí sloupce „českého Lidu" dokořán. Sborník náš neodmítne z řady přispěvatelů nikoho i s míněním protivným, jen když se s vážnou prací a poctivou, slibnou snahou přihlásí. Za mínění svá odpovídá ovšem sám.

Toutéž zásadou budeme se říditi i v přehledu kritickém. Vedle referátů přijmeme i posudky, jsouce přesvědčeni, že věcná kritika — a jen věcnou kritiku budeme pěstovati — jest mocnou pákou pokroku.

Pod tímto programem, jejž chceme seč síly naše plniti, zveme srdečně všechny bez rozdílu, kdož pracují v oborech, do programu „českého Lidu" zapadajících, i všechny, kohož zajímá poznání lidu českého, ku podpoře nového časopisu. Yítán bude každý, komu jde o věc!

V PRAZE, v září roku 1891.

    Redakce.

Předchozí   Následující