Předchozí 0013 Následující
str. 10

hedvábí a třpytem cetek a perliček. (Zvláštní skupinu, připomínající hustotou vzoru a hmotností motivů výšivky jižní a předce zas podstatně od nich se lišící, tvoří černé a červenožluté vyšívání z krajiny od Plzně k západu a jihozápadu se táhnoucí.)

III. O kraji, rozkládajícím se od Plzně za Prahu a odtud na sever až k Litoměřicku, který si oblíbil vyšívám bílé, na kontrast plní a. prázdní v účinku spoléhající, vyšívání tu na husté látce vytahováním a stahováním nití provedené, onde na tylu prošívané, v dessinu pravidlem znamenitě souhlasné se zvláštními podmínkami pracné techniky,, jejíž obdivuhodnou jemnost, rozmanitost a přesnost vzor k plné platnosti přiváděl.

Ve skupině severní Turnovsko se svými květovanými vínky a pestře vyšitými fěrtoušky nejvíce v barvitosti výšivek si libuje.

Museum Turnovské a horlivý sběratel pan Adam z Českého Dubu. poslali nám znamenitou kolekci vínků. (Viz obr. čís. 1.) U srovnání s „rouškou" jihočeskou, perličkami posázenou a zreádky vykládanou, jest vínek podkrkonošský zajisté starší a původnější variant součástí starobylého ženského úboru. Páska hlavu ovíjející, buď rudá nebo černá, je zdobena třemi květy široce rozloženými, pravidlem ze srdéčka vyrůstajícími. Květy ty jsou tu zlatem a stříbrem, onde pestrým hedvábím vyšity, půda pravidlem hustými, na spůsob damaškového a tak zv. mosaikového vyšívání kladenými stehy je pokryta. Konce, jimiž páska bývala svazována, z bavlněného bílého tkaniva zhotovené, zdobí dole květ pestrý nebo červeně vyšitý, Jehož hlavní motiv jihočeským růžicím není nepodoben.

Svěží harmonie trojzvuké, pikantně vyvážené sestavy barevné také na vyšívaných cípech plachetek se ozývá. Někdy jsou cípy ty též jednobarevné, mřížkováním oživené, přesně stylisované ornamentálné motivy, látku hustým pletivem květů a listnatých ratolístek pokrývajíce, připomínají výšivky na rukávcích hanáckých. (Viz obr. čís. 2.)

Specialitou širšího okolí Turnovského jsou uzlíčkové holubinky se šedou půdou. I v nich jeví se jakási záliba po pikantním efektu, třeba tu jen neutrálními barvami byl dosažen. Tohoto efektu docílila vyšívačka zejména tehdy, když vzor — bílá základní látka bavlnou podkládaná — reliefovitě ze šedých uzlíčků vynikající, ještě černě je konturován.

K soukenné šněrovačce, po níž několik ratolístek v květ vyrůstajících se vzhůru vine, nosily naše horačky s oblibou modré fěrtoušky. Tmavomodré plátno bylo domácím výrobkem, pro všední dny spokojily se asi se zástěrou bíle potištěnou, pro svátek vyšily si po ní ozdobný lem, v němž růžicový motiv je akcentován, a posely ji drobnými kvítky.

Výšivky z Náchoda a z Poličky nám zaslané nezapírají příbuznosti s Turnovskými. Fěrtoušky jsou také z modrého plátna


Předchozí   Následující