Předchozí 0042 Následující
str. 39

obdélník, jehož delší strana má 30 cm. a kratší 20 cm. Zde bývala ložnice pro bratry přespolní. Vedle nalézá se komůrka 3,20 m. dlouhá a 2,30 m. široká. Byl zde nepochybně byt pro staršího bratra, dozor v ložnici majícího. Druhá světnice, menší, měří 6 m. délky a 3,90 m. šířky. I zde spatřujeme dvě okénka stejné velikosti, z nichž jedno vede k jihu, druhé k východu. Zde byla ložnice pro sestry bratrské jednoty a v komůrce téže velikosti jako prvá spala nepochybně sestra nejstarší, mající dozor nad ložnicí. Stěny ložnic jsou hladké a mezery mezi povaly vymazány jsou hlínou a vybíleny. Z předsíně, oběma ložnicím společné, přijde se na pěknou dřevěnou pavlač s vyhlídkou na Bránu zemskou, na straně západní nad Náchodem hrdě se vypínající. Na kabřinci, na straně jižní čteme tento nápis:

„Požehnání budiž domu tomu, Vystavěl jsem nevím komu.

Léta Páně 1695".

Toho roku byl totiž sbor částečně opraven. Za sborem rozkládala se veliká zahrada, již na straně jižní stoka mlýnská, od velikého mlýna tudy k Metuji vedoucí, stále ovlažovala. Za-, hrada ta slula od těch dob „bratrskou", jak zápis kříže Tkalce a Vaňka, syna Hučkova*), psaný v den svaté Lucie roku 1517, svědčí.

O dalším způsobu života jednoty bratrské v Náchodě ne-, zachovalo se nám pranic. Kdybychom z prve jmenovaného pojednání Šafaříkova nevěděli, že jistý bratr Mikuláš byl pomocníkem sboru Náchodského, jemuž bratr Lukáš poslal psaní — věru neznali bychom ani jedinkého jména sboru, zajisté dosti velikého, panstvem podporovaného. Příčinu toho hledati dlužno v nepřízni strany podobojí, k níž se Náchodští občané a tudíž i písař památek tehdejších, přiznávali. Ba, my ani nevíme, jak dlouho čeští bratři v Náchodě potrvali, kdy sbor opustili. Z dějin jednoty však souditi můžeme i o dějinách sboru Náchodského. R. 1547 vydal císař Ferdinand I. rozkaz, že jednota českých bratří se zrušuje a když vzdor tomuto rozkazu některé sbory i dále trvaly, přičinila se pražská konsistoř podobojí, aby i poslední přívrženci církve bratrské byli odstraněni. Za tou příčinou vydáno dne 24. ledna 1548 od administratora,**) mistrův a farářů konsistoře pražské farářům do Náchoda, Bydžova, Chlumce, Turnova a jinam nařízení, aby sborové bratrští ihned byli zavřeni. Psaní do Náchoda zaslané znělo: „Kněže faráři nám v Bohu milý! Z pilného rozkázání J. M. arciknížete rakouského (Maximiliána), syna nejmilej-


*) Kniha II. zápisů Náchodských, D 4 b
**) Jednání konsistoře pražské podobojí I. str. 215. Rojkovy zápisky, darované mně po jeho smrti děkanem Jos. Machem.

Předchozí   Následující