Předchozí 0063 Následující
str. 60

stupuje pěkný, hnědý, mískovitý přeslen, pak váleček do ruda vypálený a kusy achátu. Z kovu nebylo nalezeno nic již po čtyři léta. Nyní přichází se nejvíce na obydlí a výtěžek bádání bývá skrovný. Z kostí zde nalezených rozpoznal prof. Dr. J. Woldřich větší plemeno túra, kozu, ovci a vepře. Ani kůň ani jelen zde nepřichází, kdežto ve spodní vrstvě na Hrádku jsou obyčejní. Za to často se tu uhodí na škeble rodu Unio.

Všechen inventář jam opravňuje nás prohlásiti jich obyvatele za pastýře mladší kamenné doby. Ještě starší osadu známe od Koudelova, mladší, též pastýřská, byla na Hrádku, *) načež toto období zakončují nálezy zvoncovitých nádob v cihelně pod Hrádkem **) a v Markovicích. ***)

Podobné osady, jako v obec. cihelně v Čáslavi zjištěny v Polabí u Nov. Bydžova, v Chrudimi, v Krpech u Mělníka a v Ústí nad Labem; v poříčí Vltavy u Kněževsi, Černého vola a Podbaby. Úplně podobné nádoby známe též z kultury B. u Šťáhlavic blíže Plzně a na Moravě od Znojma. Tato stará domácí kultura překvapuje svojí jednotou a vkusností okras na nádobách.

    Konservator Klim. Čermák.

* Hroby s kostrami u Mukařova nad Sázavou a u Hrusic

(blíže Mnichovic). Nové pozdní hroby objeveny byly u dvou jmenovaných obcí v kraji pražském. Ze stručného listu dp. faráře V. Vlčka v Mukařově vyjímáme, že při kopání základů pro nový chrám přišlo se na starém hřbitově v hloubi 60 cm. na 11 koster tváří k východu položených, u jichž-hlav se nacházelo množství esovitých kroužků (na jednom bylo ještě něco vlasů). Kroužky rozebrali školáci. — O nálezu hrusickém zpravuje nás dp. farář J. Růžička, že tam kostry přicházely v zemi starého hřbitova, s nohama k východu a esovitými kroužky pod hlavou, část náušnic zaslána Společnosti přátel starožitností v Praze.

    Niederle

* Nové nálezy v Podbabě u Prahy. Celé severozápadní okolí pražské je bohato na předhistorické nálezy, a Podbaba sama svým okolím zaujímá místo neposlední. Jak starší zprávy Krolmusovy a nejnovější nálezy svědčí, byly vysočiny za Podbabou hojně osídleny hlavně za poslední doby předhistorické. Nejnověji koncem minulého roku obohaceno opět české museum velmi důležitým nálezem několika hrobů řadových s kostrami a věcmi typů čistě merovinských z cihelny p. Meilbekovy v Podbabě. Dle doslechu nacházely se tam kostry již dlouhou dobu a jest skutečně podivno, že v literatuře české o tak bohatém nalezišti právě vedle Prahy ležícím, dosavad nic nebylo ozná-


*) Album II. 6-10, IV. 1. **) Album IV. 4. ***) Album I. 3..

Předchozí   Následující