Předchozí 0062 Následující
str. 59

Z jam odpadkových bylo posud 28 prozkoumáno.*) Obsahují hlínu černou, sloupkovitě lomnou a místem, zejména u spodu, velmi tučnou, promíchanou střepy, kostmi a ohlazenými kameny, z nichž nejobyčejnější jest kámen plochý a drtidlo. Nádoby zde jsou veskrze rozbity. Jsou to buď veliké baňaté hrnce v rukou hnětené, na povrchu buď neokrášlené nebo s nalepenými proužky s otiskem prstův a také s hora dolů rýhovitě přizdobené; také se však vyskytují nádoby černě vyleštěné, s ornamentem trojúhelným, šikmo rýhovaným podél výduti a pod hrdlem, anebo dna misek vespod rozčtvrcená s rýhováním do pravého úhlu se střídajícím. Nejpěknější a dosti hojné jsou kulovité, nahoře jako komolý kužel zakončené baňky s násadkami při největší výduti u dna. Ozdobeny jsou sličně dvojitými pásmy čárkovanými, kolmo od hrdla k násadcům běžícími; v polích mezi nimi postaveny jsou úhlem vzhůru dvojité až osmeré krokve vždy souběžné v pásmech dvojitých, jež svými konci růžky u dna objímají. Taká ozdoba mohla býti vytvořena buď dvojitým kolečkem ozubeným, buď hřebenem, který vtiskoval rýhy někdy tečkovité, jindy čárkovité, srdečkovité a mandlo-vité, ničím nevyplněné. Hlína těchto nádobek jest. šedožlutá nebo do Šeda i černava vypálena. Též nalezeny misky (poklice?) hvězdovitě zdobené pásmy, což se opakuje nezřídka i uvnitř nádoby. Kromě toho objeven jednou hrníček válcovitý s kulovitým dnem. Je zdoben krokvemi nahoře v praporce úhlovitě vybíhajícími a upomíná na podobný ze stanice u Štáhlavic blíže Plzně.

V jámě XXIII. objevena kostra dětská, ležící na zádech s nohama přitaženýma a s epiphysemi oddělenými. Dle sdělení prof. R. Virchowa není na kostře nic neobyčejného. Diaphyse tibie jest 29,2 cm. dlouhá. Ačkoli bylo lze slepiti lebku, přece vypadla tak nepřirozeně dlouhá, že Virchow míry nebral. Snad prý byla dlouholebá, ale byla pak v zemi ještě více smáčknuta. Na právo od hlavy ležela malá amfibolitová sekerka 65 cm. dlouhá a na ostří 3,6 cm. široká, ke konci klínovitě se sbíhající. Na jednom místě se kámen při práci odštípnul.

K zajímavějším nálezům z těchto jam patří sekerka 9 cm. dlouhá, jiná z prahorní břidlice 4,8 cm. dlouhá, hmotné kladivo široké, sekeromlat sličně přibroušený a provrtaný v místě, kde se přepůlil; pak nožíky pazourkové jednostranné 4,8 – 6 cm. dlouhé, překrásný nožík oboustranně ostípaný, prohnutý, 6,5 cm. dlouhý a stejnoměrně 1,7 cm. široký, množství škrabadel, nožíků, šipek, odštěpků, nuklei z pazourku a rohovce, drtidla zvící pěsti a větší, zvláště jedno ohlazené 10 cm. dlouhé a 7 cm. široké s broušenými pouky, brousek z prahorní břidlice vnitř vybroušený, 10 cm. dlouhý a 2 cm. široký. Z kosti 2 šídla pečlivě přiostřená, 9,5 cm. dlouhá, pak hladidlo na kůže. K tomu při-


*) Fotografické album Kl. Čermáka III. série č.

Předchozí   Následující