Předchozí 0095 Následující
str. 32
„dobývání a spracování kovů", str. 74, Čihák L.: „Stopa staročeského dolování v královském zlatohorním městě Jílovém", str. 100, Dr. Píč: „Bojové, Marko-mani a Češi dle svědectví historického a archaeologického", str. 193. Počátek velmi zajímavé práce o otázce u nás tak mnoho ventilované. Článek tento zabývá se jen doklady historickými. Jsou znovu všechny sebrány a vyloženy tak, že s těmito výsledky bude asi mnoho badatelů souhlasiti. Jos. Smolík: „Kamenný hrob u Velvar", str. 209 (nález skřínkového hrobu s částečným (?) pochováním a zajímavými artefakty. Spis. datuje jej do mladší doby hallstattské), Jar. Palliardi: „Archaeologický výzkum z okolí Znojemskéno. (Nálezy ustrin a hrobů s kostrami v r. 1890.)    N.
Časopis vlasteneckého spolku muzejního v Olomouci. Číslo 29. a 30. (Ročníku 1891 č, 1. a 2.) Olomouc 1891. L. B. (dle poznámek Dra. Wankela): „Kopeček Šaratický u Brna, str. 1. Jest to pahorek nasypaný na památku nějaké důležité události. Hlína, z níž nasypán, jeví hojné stopy ohně, v níž na více místech přicházejí střepy nádob tuhovaných a drobné broncové knoflíčky. V jádru více velikých kamenů bez hrobu. M. Václavek: „Z pověr lidu valašského". Vypsání, jakým způsobem lze dobývati poklady ze země, dle knížky psané r. 1828 jakýmsi Tkalcem, str. 3. Kl. Čermák: „Lze znamenati pokrok u vývoji lidstva v dobách předhistorických?" Stručný náčrt pokroku ve výrobě řemeslné od dob pravěkých až do doby velkomoravské, str. 10. I. L Čer-vinka: „Mince z Velehradu". Nález mincí v sloupu sousoší mariánského, str. 13. P. Fr. Přikryl: „Pravěké nálezy na Záhoří v r. 1889-1890". Záhoří jest kraj severně od Hostýna a Javorníka se rozprostírající, kudy vedla již v praehistorii cesta obchodní. Jest tam celá řada starých hradišť, tvrzí a pohřebišť. Spis zkoumal 7 mohyl u Bezuchova, s nádobami lineárně ornamentovanými, kamennými nástroji a drobnou spirálou broncovou, 4 mohyly v Obránsku u Pavlovic s popelnicemi a věcmi broncovými, 1 mohylu u Lhoty, 1 mohylu v lese u Němetic s kamennou sekerou, nožíkem jaspisovým a popelnicí na kruhu (?), u hradiska u Ústí. U Němetic nalezen též střep se starobilým nápisem, str. 16 nsl. Dr. J. L. Barvíř: „O čem svědčí rozdělení parcel na tratích polních?" str. 23. Že usedlosti, které mají parcely své téměř v každé trati některou, jsou ve vsi usedlostmi původními, od počátku. — V dopisu z Ivanovic, str. 28, P. Jan Hudeček vykládá „boží muka" za označení míst, kde se děly přísahy v právu mezním. — Hojné zprávy drobné a spolkové.    –e.

Věstník král. české společnosti nauk za rok 1890 přinesl dvě práce z české praehistorie a to p. L. Haškovce „Šest lebek z útvarů naplavenin v Čechách" str. 153 a p. J. Kušty „Památky práce lidské v útvaru diluvialním v Čechách", II., str. 231. Článek p. Haškovcův obsahuje pečlivé výsledky kranio-rnetrického zkoumání (dle methody Schmidtovy) šesti lebek z různých dob prae-historických, chovaných v geologickém kabinetu musea českého beze všech dalších vývodů. Práce p. Kuštova vzbudí zajisté pozornost co nejširší. Nález v Lubné u Rakovníka jest, jak se zdá, skutečně jistý nález*) památek práce lidské v diluvialní cihlářské hlíně v Čechách. Ve vrstvě kulturní, ležící dle zprávy p. spisovatele mezi dvěma vrstvami neporušeného diluvialního nánosu,


*) Upozorňujeme též na necitované zprávy prof. G. Laube-ho „Palaeo-lithische Funde in Böhmen" (Mitth. d. wiener anthrop. Ges. XI. str. 191) a „Über Spuren des Menschen aus der Quartärzeit in der Umgebung von Prag" (Jahrbuch des naturwiss. Ver. Lotos, 1883, str. 11), zprávu dra. Woldřicha a Virchowa o diluv. nálezu u Ústí (Beiträge zur Urgesch. Böhmens IV., str. 3., Verhandl. d. berl. anthr Ges. 1889, str. 404) a jiné nálezy (sv. Prokop, Kunersdorf, Panenská, Most a j.)

Předchozí   Následující