Předchozí 0096 Následující
str. 93
v němž přicházejí kosti nosorožce, koně diluv , parohy sobí atd., nalezeno mnoho kostí úmyslně rozlámaných, na nichž prof. Woldřich znamenal dílo ruky lidské, a řada nástrojů pazourkových, dle popisu a vyobrazení nepochybněé umělých a starých. Nepochybujeme, že p. spisovatel se zdvojenou bedlivostí a štěstím na místě tom i dále bude pracovati, a nález lubenský bude vzácným příspěvkem sbírkám českého musea.    N.

Zbiór wiadomošci do antropologii krajowéj wydawany staraniem komissiji antropologicznej Akademii Umiejgtnošci w Krakowie. T. XIV. Krakow 1890. Oddíl archaeologický: K. Pułaski podává zprávu o hrobě s kostrou (beze všech objektů) nalezeném v Zawadyńcach (na Podolí) a o velkém kurhanu tamže nalezeném s 2 kosternými hroby z doby kamenné. Lebky jsou dolichocefalní, str. 1. nsl. G. Ossowski v „Sprawozdanii z wycieczki pale— tnologicznej po Galicyi w r. 1889" podal přehled různých hrobových nálezů polských. Od slezských hranic až k Volyni a Podolí dělí kraj s hlediska arehaeo-logiekého na 3 části: 1. Západní nebo krakovský, jehož charakteristikou jsou hroby žárové, 2. kraj lvovský, vyznačený kurhany, a 3. jihovýchodní kraj, pokucko-podolský, vyznačený hlavně hroby kamennými (hroby płytowe), str. 17 nsl. Týž podává dále, str. 33, krátkou zprávu o předhistorických osadách v Zabłtcích, v Hucisku Brodzkém a v Źabińcích a pak, str. 35 nsl., o kurhanech z okolí Mieźyńce (žárové hroby nejspíše z doby kamenné), ve vsi Balicích, ve vsi Tenetníku (žárové hroby z doby kamenné), o kurhanech chorostovských (z téže doby, kostra), kurhanu zablotco vském (kostra v hrobě z doby železné), a o hrobech s kostrami nalezených v Uwiśle a Wysocku, str. 46. Zajímavý je déle popis pole popelnicového od Wasyl-kowců (západně od Husiatyna) do konce neolithu náležejícího. — Czesław" Neyman v článku „Cmentarzysko pod wsia Bolhanem pow. Olhopolski" popisuje čtyři jím prozkoumané kurhany s kostrami typu smíšeného bez nádob, beze zbraní, náležející dobám pozdějším, str. 69 nsl. Oddíl anthropo-logický obsahuje jedinou práci Dra. J. Talko-Hryncewicze: „Charakteri-styka fizyczna ludu ukrajińskiego". Jest to doplněk k veliké práci Majera a Kopernického o anthropologii tělesné Poláků a Rusínů haličských. Před ním Ukrajince studovali Čubinskij a Diebołd. Práce tato založena na zkoumání 2619 mužů a 647 žen ukrajinských nejvíce v stáří od 20 — 30 let. Vzrůst je-ponejvíce střední, pleť jasná. Světlá barva očí je také mnohem hojnější, za to množství světlovlasých převažuje u žen jen o několik procent (u mužů o 26%). Střední index lebečný jest 83,2. Tvář je téměř vesměs úzká. Oddíl materiálů ethnologických obsahuje práce: S. Udziela „Lud polski w powiecie Ropczyckirn w Galicyi", str. 1. nsl. Prof. Dr. Baudouin de Courtenay: „Dwie melodyje do tej samej pieśni litewskiej, str. 137, a Zygm. Wierz-chowski: „Materyjały etnograficzne z powiatu Tarnobrzeskiego i Niskiego-w Galicyi", str. 145. Líčí zde povahu lidu, jeho práce a byt, příbytky, stravu, odév, jeho jazyk, zvyky, obyčeje sváteční (dle chronologie roku), obřady rodinné, hospodářské, hry a zábavy, písně atd.    S.

Mittheilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien, XXI.

I. sešit (Wien) 1891. Jelínek Břetislav: „Materialien zur Vorgeschichte und Volkskunde Böhmens. I. Theil, str. 1. nsl. Jelikož vychází i o sobě, promluvíme později o důležité této sbírce na jiném místě podrobněji. Ve zprávě o zasedání společnosti podán presidentův důkladný přehled archaeologického bádání a nálezů v Rakousku za rok 1890; české nálezy hlavně dle zprávy páně Jelínkovy. II. a III. sešit: Dr. W. Hein: „Die Verwendung der Menschengestalt in Flechtwerken", str. 45. Dr. Alex Peez: „Das Bauernhaus in Oesterreich-Ungarn", strana 57. Obsahuje vyzvání anthropologické společnosti


Předchozí   Následující