Předchozí 0110 Následující
str. 107

Sjezdy.

* Přípravy ku velikému mezinárodnímu sjezdu anthropologi-ckému, jenž bude konán na přesrok v Moskvě (v srpnu), zdatně pokračují.*) Také hmotné podpory od vlády i od soukromníků se ne-nedostává. Podle zprávy nám zaslané od pořadatelského komitétu, v jehož čele stojí prof. Bogdanov, přihlásilo se do 1. dubna s přednáškami na sjezd, k němuž připojen bude zároveň sjezd zoologický, 109 'mimoruských účastníků, mezi nimi z Čechů prof. F r. Bayer, Dr. L. Niederle, prof. Dr. Woldřich a prof. Dr. Vejdovský, jenž zároveň jmenován byl zvláštním delegátem pro Čechy.

* Na letošní sjezd associace francouzské pro povznesení věd, jenž konati se bude v Marseillu (17.—24. září), položena v sekci anthropologické za hlavní bod programu velmi důležitá otázka praehistorická: „Jaká je cena památek průmyslu pravěkého pro třídění dob předhistorických?"

* Od 1. do 6. října t. r. zasedati bude v Londýně sjezd folkloristický. Sjezd rozdělen bude ve 3 sekce: 1. Pohádky a zpěvy, 2. mythus a náboženství, 3. obyčeje a instituce, pod předsednictvím E. Sidneye Hartlanda, prof. Rhysa a sira Fr. Pollocka, a mimo to ve zvláštní komisi methodologickou, jíž bude předsedati prof. T. E. Crane, a jež má mezi jiným vymeziti okres bádání anthropologického vůči folkloristickému. Obšírnější zprávu o jednání kongresu přineseme později.

Osobní zprávy.

* Dne 13. října t. r. slaví geniální učenec německý prof. Dr. Rud. Virchow svoje 701eté narozeniny. Vedle svého oboru vědeckého (pathologie člověka) vynikl nejvíce mezi Němci v bádání anthro-pologickém a archaeologickém. Zvláštní výbor, sestavený z jeho přátel, žáků a ctitelů, chce zasvětiti den ten podáním veliké, zlaté portrétní medaile stařičkému oslavenci.

Přednášky.

* Výbor britské společnosti anthropolog-ické (The anthropological Institute of Great Britain and Ireland) usnesl se dosavadní výsledky bádání anthropolo-gického rozšiřovati v populárních přednáškách. Letos budou přední jeho členové přednášeti, a sice Dr. Garson o fysické anthropologii, F. W. Rudler o geologických dějinách lidstva, A. L. Lavis o kolových stavbách, H. Ba1-four o vývoji umění, E. W. Brabrook o sociálních institucích a G. W. B1oxam o anthropometrii.


*) Je to již 11. sjezd od založení kongressů těch G. Mortilletem v Spezzii 1866. Příště přineseme výňatek z jeho stanov.

Předchozí   Následující