Předchozí 0109 Následující
str. 106

Výsledek rokování bylo přijetí této resoluce, navržené od pana řed. Šuberta:

„Shromáždění přátel českoslovanského národopisu ve Staroměstské radnici pražské dne 28. července 1891 usnáší se:

1. R. 1893 budiž v Praze národopisná výstava česko-slovanská. Všechny práce přípravné vznáší se na výbor, jenž k tomu účelu se zvolí.

2. Z předmětů výstavy založí se národopisné museum českoslovanské.

3. Sbírky výstavy a musea sloužiti budou za podklad k vydávání národopisné encyklopaedie českoslovanské.

4. Ku všem těmto pracím zřídí se národopisná společnost českoslovanská. Přípravnému výboru se ukládá, aby pro ni vypracoval stanovy a vymohl jim úředního schválení. Jakmile se ustaví národopisná společnost, přejde na ni hlavní vedení prací od přípravného komitétu prozatímně konaných, jakož i péče o provedení musea a vydávání encyklopaedie."

Výbor zahájil svou činnost podrobnými úvahami o jednotlivých bodech. Pro sestavení návrhu stanov budoucí společnosti národopisné zvolen komitét z pp.: Dra E. Kováře, Dra J. Podlipného, řed. Fr. Ad. Šuberta a obou redaktorů „Českého Lidu". Nástin podal Dr. L. Niederle.

Práce utěšeně postupují. V jednotlivých schůzích dějí se pilně úřady o provedení především výstavy a společnosti národopisné. Výbor snaží se získati vedle neochabujícího nadšení pro věc také hmotných prostředků a setkává se činnost jeho se všeobecným vřelým přijetím i ochotou na všech stranách.

Pan řed. Šubert může býti spokojen úplně s tím, jak myšlénka jeho všude s ochotou a nadšením se ujímá a bohdá přinese ovoce žádoucí. Zasluhuje za ni uznání i nelíčené pochvaly od české veřejnosti.

Sborník náš upřímně vítá návrh páně Šubertův, vítá tím spíše, že snahy a tužby naše vzájemně se tu doplňují. Kéž záhy dojdou svého cíle!    Z.

Výstavu starožitnickou a národopisnou

pořádá v těchto dnech Společnost přátel starožitností českých v Náprstkově museu. Společnost pokusila se tuto podati veřejnosti výsledky snaživé svojí činnosti posavadní. Výstava podává pestrý výběr různých předmětů a dělí se v oddělení starožitnické a národopisné. Honosí se v obou oborech některými zjevy zajímavými a vzácnými.


Předchozí   Následující