Předchozí 0108 Následující
str. 105

výstavy lidového umění je dalekosáhlý. „Česká chalupa" budí lásku českých venkovanů ku památkám posud obyčejně pokládaným za zbytečné haraburdí, poskytuje odbornému studiu plno vděčných látek. Mimo to nabyl najisto výbor při sbírání a pořádání předmětů zde vyložených řady nikoli nezajímavých a bezcenných poučení, dříve neznámých (poněvadž příležitosti podobné posud nikdy nebylo). Poučení tato přinesou zdárné ovoce.

Nedávno byla veřejnost česká překvapena novou potěšitelnou zvěstí. Ředitel Národního divadla p. F r. Ad. Šubert začátkem července rozeslal vyzvání ke schůzi o důležitém předmětu. Praví na začátku:

„Skvělý zdar zemské jubilejní výstavy a neobyčejné účastenství, jež k ní osvědčují všechny vrstvy našeho národa českého, přivedly mne na myšlénku, aby společným působením proveden byl podnik, jenž by celému našemu národu českoslovanskému byl ku prospěchu a cti doma i v cizině. Jest to podnik národopisné výstavy české v rozměrech co možná největších. Národopisná výstava kmene česko-slovanského v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a v Uhrách na Slovensku přinesla by veliký mravní prospěch celému našemu národnímu životu. Obohatila by vědu národopisnou, přispěla by ku pravému názoru o národním rázu našeho kmene, prospěla by umění výtvarnému, literatuře naší, umění hudebnímu i průmyslu a přivedla by vůbec k širší platnosti četné živly a momenty národní, které jsou s to dáti našemu českoslovanskému životu ještě určitější ráz osobitý než jakým dosud se vykazuje. U ostatních národů slovanských, u jizojazyčných národů naší říše a v celé cizině vzbudila by oprávněný interes a upozornila by na nás opětně způsobem svrchovaně prospěšným."

Jak nadšeně návrh páně Šubrtův byl přivítán, svědčiia památná schůze přátel národopisu českého ve velké zasedací síni Staroměstské radnice dne 28. července 1891, kterou řídil zástupce Vlasteneckého spolku muz. v Olomouci, kons. rada P. I. Wurm. S jednomyslným souhlasem přijali slibnou myšlénku p. řed. Šuberta a hned rokováno o záměrech, vedoucích k jejímu uskutečnění. Po čilém rozhovoru zvoleni do výboru přípravného na schůzi té a pozdější kooptací p. t.: pí. Renata Tyršová, slč. Eliška Krásno-horská a pí. Růžena Jelínková-Doubková, pp. ředitel Erben, V. Náprstek, Dr. J. Vlček (za městskou radu pražskou), J. Otto a R. Jahn (za výbor Zemské jub. výstavy) a Dr. J. Bernat, Dr. S. Heller, ing. J. Herain, Dr. J. Herben, red. E. Chvá1a, Al. Jirásek, Dr. E. Kovář, Dr. J. Kví-ča1a, Dr. K. P1iške, Dr. J. Pod1ipný, Dr. Bedřich kníže ze Schwarzenbergů, Primus Sobotka, prof. J. Stibra1, řed. F r. Ad. Šubert, Dr. J. Thomayer, prof. Jar. Vlček, Dr. Z. Winter a oba redaktoři tohoto sborníku.


Předchozí   Následující