Předchozí 0107 Následující
str. 104

Podávaje zprávu o novém družstvu polských ethnografů na listech rovněž nového časopisu českého pro lidovědu, přeji srdečně šťastného zdaru oběma a vědě kéž přinesou bohaté výtěžky!

    Dr. Jan Kartowicz.

4. srpna 1891, Jaworze.

Národopisná společnost a národopisná výstava česko-slovanská v Praze.

Památky a přežitky svérázného života lidu českého nevymizely posud po krajích českých. Pilný sběratel dohledá se kořisti bohaté. Lid mnoho rázovitého z lidového podání rozvojem časovým a vlivem všeobecného proudu moderní vzdělanosti vytratil, zbavil se a zbavuje se ctihodných přežitků domácího kulturního vývoje, zaházel je mezi starou veteš, domněle bezcennou. Přes to přese všecko mnoho památek vzácných koluje mezi lidem i leckde mezi haraburdím pohozeno je bez porozumění důležitému významu věcí podobných.

Všude a všude vzkvétá již delší dobu studium lidu. Lidové podání pilně a soustavně sbíráno, předměty vhodné ukládány v museích na památku a pro poučení budoucím věkům. Nikdo nemůže upříti, že také u nás nepracovalo se horlivě, zejména, pokud se týče sbírání látky folkloristické mezi lidem. Co vykonali Kollár, Sušil, Krolmus, Čelakovský, Erben, Dobšinský, Kulda, Bartoš, Prasek a j. v., známo je s dostatek a dlužno s pochvalou uznati jejich záslužnou činnost. Rovněž pokud se týče sbírek předmětů důležitých pro národopisné studium, mohou se Čechové odvolati vedle některých věcí v Museu král. česk., ve sbírce Spol. přátel starožitností a v museích krajinských, s láskou k věci pořizovaných, na krásné sbírky Náprstkova musea, z nichž zejména překvapují „Práce našich matek", a na bohaté sbírky Vlasteneckého mus. spolku v Olomouci.

V době nynější se zdarem nepopiratelným roznítil ruch v oboru sběratelské činnosti napověděné výbor pro pořádání výstavy lidového umění na Zemské jub. výstavě. Pod záštitou Zemské jub. výstavy rozpředl po všech krajích země české nitky s korporacemi a jednotlivci, kteří s obětavou ochotou po venkově našem chodili a sbírali po chatách vzácné památky kulturního vývoje lidu českého. Bylo to poprvé, kdy takto soustavně vyvolán aspoň po celých Čechách, když ne také po Moravě, Slezsku a Slovensku, ruch sběratelský směru naznačeného. A hle! — jak nadšeně vítán je výsledek snahy zmíněného výboru! Kdo třeba krátký čas prodlel na výstavišti, přisvědčí, že mezi místa, navštěvovaná se zálibou největší a s účastí nad jiné upřímnou, patří „Česká chalupa" se ctihodnými památkami kultury lidu českého, rozloženými v příslušných skupinách. Význam


Předchozí   Následující