Předchozí 0114 Následující
str. 111

šat.*) Na každé straně hlavy a nohou stála nádoba; v celku tedy čtyry, z nichž se však pouze 2 zachovaly: Velká nádoba (fig. 2.) podoby popelnic, jejíž úprava a ozdobení lépe se pozná z nákresu než z popisu. (Výška nádoby 36,5, největší průměr =34 – 36 cm.). Druhá nádoba jest džbáneček (fig. 3.) s vysokým hrdlem a právě tak dlouhým ouškem (výška celé nádoby = 16, největší průměr = 14 cm.).

Hrob 2. Skrčená na straně ležící kostra, u hlavy a u nohou vždy po jedné nádobě. Nádoba první (fig. 4.) jest veliká (výška 31, největší průměr = 31 cm.), a má tutéž podobu jako veliká nádoba z hrobu předešlého. Schází pouze malá ouška a ornamentace. Druhá nádobka jest hrníček (fig. 5.) s vysokým hrdlem, bezuchý. Kolem hrdla běží 7 čar, z nichž každá pozůstává ze tří jemně tečkovaných řádek, a řádka z větších kolmo stojících čárek (výška 17,5, průměr největší 12 cm., pr. okraje 9, dna 6 cm.). Na břiše nádoby nalézá se nějaké znamení (kříž a čárka), nelze však určit, je-li náhodné či úmyslné. Vedle těchto nádob nalezen byl u kostry: mlat (fig. 6.) 8 cm. dlouhý, 4, 5 vysoký a 4 široký s otvorem okrouhlým a na obou stranách přesně stejným. Jest z vápence, jehož svrchní vrstvy jsou poněkud zvětralé a byl asi jen předmětem votivním. Dále tam nalezen broušený klínek (fig. 7.) obyčejného tvaru (6 cm. dlouhý) a konečně pískový kámen čtyřhranný, sloužící ku broušení nástrojů kamenných i kostěných bodců, jak vybroušená rýha a dvě plochy vyduté dosvědčují.

Hrob 3. Kostra skrčená, u ní 3 nádoby: Mistička (fig. 9.) s dirkou poblíž okraje (výška 5,9, průměr okraje 18, dna 10 cm.), hrníček (fig. 10.) s ouškem (výška 6 cm., největší průměr 6 cm.) a mistička s ouškem (fig. 11., výška 4,2, průměr okraje 8, dna 5 cm.).

Hrob 4. Hrob 75 cm. hluboký a 150 cm. široký, v němž se nalezla v pouhé hlíně uložená kostra skrčená, na levém boku odpočívající, hlavou k severu a nohama k jihu obrácená. Před obličejem stál bezuchý hrnec (fig. 12., výška 18,5 cm., největší průměr = 17,3 cm.) a za hlavou nádobka (fig. 13.) s dvěma oušky, pěkně ornamentovaná (výška 9,0, největší průměr 10 cm.). V této nádobce se nalézala pazourková šipka (?), za ní kamenný klínek (fig. 14.) pěkně broušený, obyčejného tvaru, 6,5 cm. dlouhý.

Hrob 5. Hrob hluboký (1,25 m.), třemi velikými kameny přikrytý ; kostra skrčená, na levém boku odpočívající, byla hlavou k severu, obličejem k východu obrácena. Před obličejem stál malý hrníček s ouškem (fig. 16.), z něhož jsem mohl sestaviti pouze okraj a spodní část.


*) Byl tak bohatý, že mohl býti rozdělen sbírkám musea trebenického, které jej též v retrospektivní výstavě (katalog č. 191; mylně s. v. Dlažko-vice) vystavělo, sbírce p. Höniga, p. z Weinzierlů a mojí.

Předchozí   Následující