Předchozí 0115 Následující
str. 112

Hrob 6. Asi 185 cm. hluboko ležela v pouhé zemi skrčená kostra na levém boku, s hlavou na sever, s levou rukou pod obličej položenou, pravou v pravém úhlu ohnutou a s nohama velmi silně skrčenýma (měřilať od temene k patám sotva 80 cm.). U kříže se nacházela miska (fig. 15.) kouřem začerněná a s pupíkem, sestávajícím ze dvou hrbolů svisle propíchnutých.

Z dřívějších hrobových nálezů jsou mi známy ještě následující předměty: pískový kámen ku broušení kamenných nástrojů na čtyřech stranách silně vyhloubený, nádobka (fig. 17.) s malým ouškem, pěkně ornamentovaná (výška 8,5, největší průměr 8,8 cm.), a hrdlo veliké nádoby, úplně podobné nádobě č. 2., jen že bez ozdoby.

Pohřebiště toto sluší dle uvedených bronzových předmětů klásti již do počátku doby bronzové; chybí však zde ještě tuhované nádoby vůbec, zvláště pak ony lesklé široké mističky a šálky s úzkými dny, a proto je kladu časově před pohřebiště v II. odstavci popsané. Také tvar nádob a typ okras upomíná ještě mnoho na dobu kamennou.*) Pazourkové nástroje (obzvlášť nožíky) a broušené kamenné klíny jsou velmi hojné, únětická jehlice však dosud nebyla nalezena. Také tím, že leží kostry na levém boku a jsou zřídka kameny pokryty, přibližují se tyto hroby nejstarším hrobům této skupiny.

Hroby se skrčenými kostrami jsou již dávno známy.**) Zprávy o nich jsou dosud po různých časopisech a publikacích roztroušeny. Soustavněji pojednal o nich u nás B. Jelínek,***) v Itálii Chie-rici,†) v Uhrách P. M. Wosinsky. ††)

Poslední autor poukazuje kromě jiného důrazně na nutnost rozeznávati skrčené kostry na straně ležící (p. B. Jelínkem ne zcela vhodně „liegende" nebo „ruhende Hocker", Muchem pak „Schläfer" nazvané) od vlastních bobkařů (sitzende Hocker), nehledě k řidčím


*) Nádoby tohoto pohřebiště, zejména fig. 2, 3, 4, 5, náležejí bez odporu témuž druhu keramiky, který jest charakteristický pro neolith Durinska a celé poříčí Sály. Srv. hlavně tab. I. ve spise dra. A. Götze „Die Gefässformen und Ornamente der neolith. Keramik im Flussgebiete der Saale" (Jena 1891).
**) Obecný lid nazývá je tu a tam „židovskými hroby". Připomínám také
velmi obyčejné přísloví: „Sedí skrčeně jako pohřbený žid." V lidu jest
totiž rozšířen náhled, že židé pohřbívali a pohřbívají své mrtvé „v sedě".
***) Mitth. d. anthrop. Ges. in Wien XIV. Bd. 1834. „Aus den Grabstätten
der liegenden Hocker."
†) Bulletino di Paletnologia Italiana an. X. 9. 10. I sepolchri di Reme-dello nel Bresciano e i Pelasgi in Italia. — an. XI. 9. 10. Nuovi scavi nel sepolcreto di Remedello.
††) Das praehist. Schanzwerk von Lengyel, seine Erbauer und Bewohner. Budapest 1888 a 1890; poslední (3.) sešit ještě nevyšel.

Předchozí   Následující