Předchozí 0134 Následující
str. 131

bodláčím napodobují totiž dírky od červů. Ráno, než slunce vyjde, jdi na bodlák, vem ho rukou za hlavičku, ohni ji a říkej: Dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch svatý! Beru tebe, bodláku, před východem slunce a nepropustím tě (tu hlavičku nyní utrhni), dokud mi nevypícháš červy z toho hovádka od psa pokousaného, neb od krávy požduchaného, neb od býka potrkaného (a nyní to hovado, jaké barvy jest, pojmenuj). To se opakuje na jednom bodláku se třemi hlavičkami. Nebo: Bodlák se vezme za hlavičku a říká se: „Dám tě, bodláku, do žaláře a spíš tě z něho nepustím, dokud tomu a tomu praseti na tom a tom místě (na př. v noze) červy nevypícháš!" Potom se ohne bodlák k zemi, na jeho hlavičku položí se kámen a odejde. Červi do třetího dne vylezou. Potom se bodlák „ze žaláře" vyprostí.

Někde berou na to kámen z pod okapu a tak jej na bodlák pokládají, jak pod okapem ležel, říkajíce: „Pcháčo, bodláčo, že ti není hanba maso v půstě jísti!*) Tebe já zavírám do žalářa a spíš ti nepropustím, dokaď těch červů z rane neveženeš." (Sloup).

Bodlák ohne se před sluncem východem zvolna vrškem k zemi a plochým kamenem, jak dříve ležel, přikryje. Při tom se říká: „Bodláčko, já tobě tvó hlavo skloním a pod kameň ti jo vložím, a nepropustím tebe, dokud mýmo černýmo vepřovi na levý noze červů neveženeš. K tomo mi dopomáhej atd." Když se dobytče pozdraví, odvalí se kámen s bodláka a poděkuje: „Bodláčko, já tebe propóščím z tvýho vězení a děkujo ti za to zpomožení!" (Od Brna.)

Kdyby to hospodář učiniti obmeškal, dostal by bolení a dření v životě.

Na západní Moravě pomocnicí od červů bývá také kopřiva: „Kopřivo, já tě zlámo hlavičko, aby vypadale naši bily svince červi z vocaso. K tomu mně dopomáhej atd." Amen se neřekne.

Má-li dobytče „hlízu" (bolavé tělo), vykope se posád, kořen se uvaří na moči a přiváže v modré zástěře na místo bolavé. (Od Brna.)

Aby vepři nebyli uhrovití, dej udělat olšové koryto a dávej jim z něho žráti a píti. Z vařených raků skořepiny roztluč na prach a smíchej se sádlem a dávej toto v nápoj. Semenec dej na železnou pánev a uvař ve vodě, až zpuká a potom jim dávej žráti. (Od Telče).

Chceš-li míti zdravé ovce, usuš kůry olšové a dej zemleti na prach. K tomu napal popelu z mrkviček makových a ouhrabků konopných, přimíchej svěcené vody, dobře to spolu smíchej a před vánoce ovcím často dávej to do nápoje. Která to píti bude, žádná

nepadne. (Od Telče.)

(Pokračování.)


*) Červi žerou maso i v pátek!

Předchozí   Následující