Předchozí 0133 Následující
str. 130

a mrskali ročním pramenem šípovým. Přiběhla čarodějnice všecka zbita.

Slezáci jako vůbec tak i v této věci jsou mnohem mírnější. Pomáhajíť si od „kmotřenky čarodějnice" prostičkým říkadlem:

Máslo, máslo, kaj si zašlo z me masničky do kmotřičky.

Máslo naše vrať se zase od kmotřicky do masničky.

VII. Některé nemoci dobytčí.

Dobytek hovězí a vepřový mívá černou nemoc. Kráva dostane černou nemoc, přetáhne-li se v práci. Vymeno jí stvrdne a sežloutne. Od ní zavrtá se dobytčeti černý kořen (helleborus vi-ridis), hovězímu do laločka, vepřovému do ucha. Zavrtané krávě nápoj se nesolí. Také černá olše vaří se kravám od černé nemoci.

Krávy dostávají někdy „jehlicu", kteráž jest buď žlutá nebo černá; taková kráva je „zjehličená". Žlutá jehlica jest jenom pod kozí, „když chytne krávu po hřbetě, popod kožú jí praščí a potom jí naskakují hrče." černá jehlica vejde do střev, černá jehlica je táž choroba, jíž se jinde říká „černá nemoc"; žlutou jehlicu jinde nazývají „žlutavkou", nebo se praví, že „se kráva zežabila". Od žluté jehlice pomáhá zelina téhož jména (gemista germanica), od černé „jehlica černá" (orosis spirosa).

„Křehká zelina" (netýkavka) kámen o kámen tlučená a s mastným smíchaná dává se dobytku od červené.

Rozchod (sedum acre) — to Pán Bůh opatruj a nedopúščaj! — vaří se s mařím listem dobytku v čas pádu.

Před Jiřím polož na ropuchu třikráte ruku a potři si pak levý bok třikráte s vrchu dolů. Když se kráva oduje, poťapkej si rukou po onom boku a stírej krávu třikrát po srsti, pomůžeš jí. (Od Brodu).

Čí dobytče „ztratilo žvanec" (přestalo přežvykovati), jde k sousedovi, vstoupí do jizby bez pozdravení a řekne: „Naša kráva ztratila žvanec." Soused mu dá chleba: „Na, dej ho vaší krávě, dostane žvanec." Odcházeje za chléb nepoděkuje. Nebo se vstrčí krávě do huby klíček a odmyká „nazpátek" (na levo, „zpátečním klíčkem"). (Od Tišnova.)

Vepřový dobytek často bývá sužován červy. Od nich se pomáhá takto: Praseti vyškubne se na hřbetě štětin a zamaže do šelesnu u kamen; nebo se zastrčí štětiny za límec u spodkův, a jak odtud vypadávají, tak také červi vylízají z dobytčete. Jinde pastýř popraská šípek, a červi vypadají. Nejčastěji pomáhá se od červů homoepathicky pomocí bodláku. Dírky v opršelém květu


Předchozí   Následující