Předchozí 0132 Následující
str. 129

zrnka soli a tři odrobirky chleba. Potom vezme oba hrotičky i s „topárkou" (hůlkou), obejde třikrát másničku, zastrčí hrotičky do másničky, chytne topárku rukama křížem a třikráte potáhne. Potom přechytne ruce na obyčejno, obrátí se zády ke dveřím a stlouká; hned bude stlučeno.

Tuší-li se, že některá zlá sousedka učarovala, by se brzy nestlouklo, vylejou z máselnice smetanu, dají do ní bodlák, opaří ho vřelou vodou, a dva celou silou stloukají. Ty rány dostává čarodějnice. (Od Záhřeba). Jinde šlehají másnici ročním šípem.

Na Kunštátsku hospodář nabije štětinami pušku a střelí do máselnice.

Valašská hospodyně vytáhne z plotu kůl, do díry vstrčí „pcháčí" (bodláčí), zaleje smetanou z másnice a tluče kůlem, jako by stloukala. Potom stlouká v másnici a stluče hned.

Na Zábřežsku hospodyně, když nemůže stlouci, jde tam, kde jsou hranice tří sousedů, vytáhne hraniční kolík, vleje tam trochu smetany ubrané z másnice a kolíkem stlouká. Doma stloukají zároveň v másnici, a tak stlukou.

Kdyby bylo uškodíno, že by stlouci nemohl, pozoruj, abys od té krávy lejno a moč chytil. Přikryj to pokličkou a omaž dobře a zakopej pod práh v chlévě, ať přes to dobytek chodí. (Od Telče).

Ve Velkém Meziříčí nemohouce kdysi nijak zvrtěti a jsouce přesvědčeni, že jest uděláno, ulomili devět hložků (ne holou rukou) a lámajíce počítali ne 9, ne 8 — ne jeden; hložky uvařili a másel-nici vypařili. Potom vlili tři lžíce smetany do ohně, rozbili vejce, do půl prázdné skořápky nalili lžíci smetany a postavili do vřelého popelu. Pak obcházeli všeci chalupu pozorujíce, kdo přijde, aby něco vzal, ten bude škůdce. Přišla baba, všecka v tváři opálená.

Na Brodsku nemohli stlouci. Zatopili v peci, hodili do ní krojidlo a rozpálené vstrčili do másnice a zavřeli. Za chvilku tluče na dvéře: „Kmotřenko, otevřete!" Ale oni zase krojidlo do peci a rozpálené do másnice, a tak do třetice. Bosorka se všecka osypala.

V Lelkovicích u Ivančic okolo r. 1830 kterási žena nemohla stlouci. Hnal pastýř domů, žena ho zavolala na poradu. Ten jí kázal sehříti vody. Když vřela, vhodil do ní zelin a smetanu kázal vylíti z másnice. „Kde prý chcete, aby ta čarodějnice dostala?" „Do tváře!" Vlil vodu do másnice, a žena chtěla do ní ještě bodati podávákem. Pastýř nedal, že by ji zabila. Za chvíli přiběhla žena z Budkovic: „Kmotřenko, co jste mi to udělali!" Tvář měla všecku opařenu. Svědkyní toho byla matka jistého učitele, který mi to vypravoval!

V Radějově u Strážnice poradil zase žebrák hospodyni, aby vlela smetanu do svinského korýtka. Korýtko postavili pod okap


Předchozí   Následující