Předchozí 0131 Následující
str. 128

dospějíc v krávu, nekopala, kopni na to místo, kde ulíhnuvši se ležela, třikrát motykou. (Záp. Mor.)

První mléko po otelení vydojené, „mlezivo", „kurástva" zvané na Brodsku se uvaří a do něho natluče vajec. Kurástvu tuto všickni domácí z mísy jedí. Potom se jdou umyt na potok, „aby bylo tolik mléka, kolik je v potoce vody."

Když se po odstavení telete kráva ponejprv podojí, mléko se rozdá chudým. První máslo stlučené se daruje do kostela. (Kyjovsko).

VI. Stloukání (vrtění).

Když se má stloukati, hospodyně vezme „tłuk" (hůl) pravou rukou obyčejně, levou obráceně, uhodí jednou a dá jinému stloukati. (Od Ostravy).

Kdo navštíví hospodyni, ana právě stlouká, musí si sednouti, aby se brzy stlouklo.

Když se vrtí (stlouká), nesmí nikdo jísti, navrtělo by se málo másla.

Má-li se brzy stlouci, nesmí se stloukati pod „roštem" (příčním trámem na stropě). (Od Bzence.)

Kdo si stloukaje sliní ruce, dlouho nestluče. (Kunštát).

Másnici nesou dnem na předek obrácenou, aby se brzy stlouklo. Když se má stloukati, napřed umyje hospodyně v jizbě stůl, lavy atd. a věchet položí pod másnici. (Od Záhřeba).

Aby se brzy stlouklo, kladou pod másnici klokočový růženec nebo hrachovinu, nebo nalezené železo na křesadlo, nebo hřeben, nebo dva špendlíky křížem, nebo zamknutý zámek, kterým se zamknou čarodějnici ruce, nebo zapíchne hospodyně do máselnice nůž ostřím vzhůru.

Jinde dávají pro rychlé zvrtění do máselnice devět jehel nebo nůžky, vidličky a jeřabiny.

Aby se brzy stlouklo, dobře jest vypařiti máselnici vodou, zvláště na to připravenou. Do vody dají totiž vařiti buď tři po-vřísla, nebo tři kamýnky z pod okapu, tři vršky z jeřábu ,a tři vršíčky ovesné slámy, nebo tři „podražce" *) a tři lupínky břečťanu a tři vejce, kteráž se potom snědí (záp. Mor.), nebo bodláky na močále narýpané a po třech kamínkách na třech cestách nalezených. (Od Strážnice).

Na Valaších hospodyně nabere v síni pod prahem smetí, dá je pod másničku a vleje do ní smetanu. Do smetany vhodí tři


*) Pod jelením skokem (plavuněm) jsou ,kulky' (kořeny), těm se říká podražec."

Předchozí   Následující