Předchozí 0146 Následující
str. 143

České lidové vyšívání na zemské jubilejní výstavě.

Referuje Renata Tyršová.
(Dokončení.)

Zachycujíce tuto zběžným pérem, obraz lidového vyšívání českého, jak na naší výstavě se jeví, shrnuli jsme památky starého vy-šívacího umění našich vesničanek v skupiny dle rozdílů místních. Ne-zatajujeme si při tom, že toto naše roztřiďování v nejednom případě doplnění a opravení dojíti může. Hlubší, všestrannější a podrobnější probádání našich výšivek krojových, spočívající na studiích místních, k němuž bohda též tato výstava lidového umění dá podnět, přinese nám zajisté lecjaké odhalení, ledaco nám objasní, ledaco vysvětlí a doloží, co dnes sotva napověděti a povšechnými rysy naznačiti dovedeme.*)

Hned při vyšívání jihočeském, ku kterému tu přistupujeme, naskytne se nám otázka po původu a vývoji této ornamentiky tak dekorativní, zcela zvláštní a svérázné, co do pestrostkvělé harmonie barevné, často orientálnímu vyšívání v ničem nezadávající. Nikde v severních Čechách, ani na Moravě, nebo na Slovensku nenalezneme ničeho v jednotlivých motivech neb v celku podobného. Podívejme se na tabule, na nichž p. Lego se vzácnou úplností soustavné obrazce motivů v jihočeském vyšívání užívaných zachytil. Uvidíme tu růžici, tulipán, poupě, „volátko" či jiřinku, paví oko, srdíčko, jetelový trojlístek v několika různých variacích, s nimiž se setkáváme na plenách a jiných výšivkách, pocházejících z kraje od Tábora k Veselí, od Jindřichova Hradce k Budějovicům se rozkládajícího. Na tento skrovný počet motivů obmezují se všechny, všude jsou motivy ty stylisovány stejným, byť i tu bohatším, onde prostějším způsobem. Čtenáři Českého Lidu vyhledají si je snadno na našem vyobrazení. (Vyobr. č. 5.) Zde poznají také způsob onoho zvláštního — právě pro tuto skupinu charakteristického — koncentrického rozčlánkování jednotlivých motivů. Rozčlánkování tomu odpovídá vždy různost zbarvení jednotlivých těch úzkých plošek často mezerou prosvitající látky, jindy řadou cetek nebo


*) Považujeme za povinnost registrovati na tomto místě pozorování žíněná p. Kazdou v Jilemnici. Z výsledků místních studií těch, s námi ochotně sdělených, vychází, že také pokud vyšívání se dotýče, sluší rozeznávati od širšího okolí Turnova „kraj Krkonošský", který se od něho liší nejednou specialitou — tak zejména režnou nití vyšitými čepečky, tam vápenníky zvanými. Doplňujeme tím co o vyšíváni severočeském pře-dešle jsme pověděli.

Předchozí   Následující