Předchozí 0145 Následující
str. 142

nice, jest tu připravena příhodná nádoba (leckdes zachoval se vysoký koš ze slámy pletený), do které se některý druh uklidí. Zde bývají také necičky, ve kterých se obyčejně zadělává, okříny, sýtko na přesívání mouky atd.

Vizme nyní, jaké moučné pokrmy bývají u nás z těchto zásob připravovány.

Sem patří především četná družina knedlíků. Z nich knedlíky švestkové jsou pochoutkou venkovanům jako měšťákům, jenom že na vesnici nemají kdy piplati se s knedlíčky tak titěrnými, jaké se dělají v městech. Hospodyně dělá obyčejně knedlíky veliké, do nichž dá po třech až po pěti syrových švestkách vyloupaných. Vařené knedlíky rozkrájí pak, hned jak je vytáhla z hrnce, na menší kousky, jež dá do mísy, omastí a nasype rozstrouhaným tvarohem nebo sušenou homolkou. Také mákem sypané knedlíky tu a tam mívají.

V zimě dělají se týmž spůsobem knedlíky se švestkami suchými; švestky se napřed uvaří (ale nerozvaří!) a rovněž vy-loupají. — Knedlíky jablkové — téže úpravy — jsou naplněny jablkovou kaší, která se připravuje z rozstrouhaných a pak upečených jabiek asi tak, jako do koláčů. — Také nadívané knedlíky čili maltoše, jak jim někde říkají, upravují se podobně. Těsto se rozválí, na menší kousky nakrájí a do každého kousku dá se na cibulce smažená krupice, po případě i tvaroh a p.; potom se to dá vařit. Jinde má tento pokrm název tašky.

To jsou knedlíky plněné. K následujícím druhům třeba poznamenati, že není u nás zvykem míchati do knedlíkového těsta krájenou housku a že se těsto nenechává kynouti pomocí kvasnic. Pokrm jest proto hutnější, tužší, ale snad též vydatnější. — Úpravou liší se od svých soudruhů knedlíky v mléce: z těsta se ukrajuje lžicí a pouští se do vařícího mléka. Hospodyně potom mléko osolí, vyleje vše do mísy a knedlíky jedí se zároveň s mlékem. — Knedlíky se zelím vaří a krájejí se tak, jak svrchu řečeno. Nakrájené promíchá kuchařka s vařeným zelím, sladkým nebo kyselým, jehož pak zvlášť naloží ještě nahoru a řádně omastí. K vepřové pečeni, k uzenině a o posvícení neb o sv. Martině k huse tyto knedlíky jsou nezbytným přídavkem.

(Dokončení.)


Předchozí   Následující