Předchozí 0180 Následující
str. 177

zřetelem na topografii okolí Pražského.**) V knihách viničných obsaženy jsou všecky koupě a prodeje vinic, ale vedle toho také různé smlouvy a spory viničně, jmenovitě obšírné zprávy o sázení mezníků mezi vinicemi a processy o porušování jich. Pročítaje tyto všecky zápisy, ocitl jsem se v jiném, před tím neznámém mně světě. Život tříd dělnických a zemědělstvím se zanášejících, objevoval se mi ve starých těchto zápisích a dal se stopovati do všech jednotlivostí; viděl jsem nejenom, jak vrstvy tyto v 15. století žily, ale také jaké měly názory, jmenovitě ve věcech právních. Nejzajímavější mezi zápisy jsou právě zprávy o sázení mezníků a spory o meze a hranice. Voláni bývali k rozsouzení jich z pravidla nejstarší lidé, kteří pamatovali, kudy ta neb ona mez šla před 50, 60, ba až 80 lety. Výpovědi těchto starců jsou pravými skvosty pro dějiny názorů lidových. Také ve směru filologickém jsou důležity, neboť nevím, že by kde bylo se zachovalo lépe a úplněji staré vinařské a zemědělské názvosloví, nežli v těchto viničních knihách. Co tu terminů, různých rčení a vazeb!

Přiznávám se upřímně, že jsem si začal ihned dělati výpisky pro sebe a osnoval plány, jak do spracování těchto pěkných zápisů se dám. Ale musil jsem toho zanechati, neboť nutno jest obmeziti se za včas a neroztříšťovati sil svých na příliš mnohých stranách. Podávaje o této věci zprávu na veřejnost, mám určitý účel, aby někdo z mladších pánů, povšimna si řádků mých, dal se do této práce a dokonal ji. Musily by současně psány býti také dějiny vinařství v Čechách, kteréž kromě Wintrových příspěvků dosud souborně napsány nejsou.

Při lidovém studiu nezbytně vyskytne se přes tu chvíli otázka: jak a kdy povstalo to, co na př. dnes tvoří podstatu národa, podstatu určité haluze nebo kmene národního ? Chceme-li míti odpověď k otázce této, ocitneme se v bádání historickém, kteréž jediné může všecko vysvětliti a dáti odpověď správnou. Jest to cesta krušná, ale jedině spolehlivá. Musí se začíti s malými monografiemi, a z nich pak vzejdou veliké systematické knihy s určitě formulovanými závěry. Jednou z takovýchto monografií mohla by býti studie o lidu zemědělském a vinařském, spojená s dějinami tohoto hospodářského odvětví. V nepřetržité řadě zachované knihy viniční (od r. 1434) jsou k této práci zdrojem prvního řádu.

Při tom také upozorňuji, že česky psané zápisy viničných knih z let 1434 až do polovice 16. století mohly by aspoň ve výboru býti vydány tiskem, aby také jiní badatelé mohli jich užiti. „Archiv český" by dle programu svého podobnou, dobře upravenou sbírku zajisté mile-rád přijal k vydání, a to bylo by pro navrhovanou ode mne práci velikou výhodou.    Dr. Ant. Rezek.

**) Viz VIII. díl Tomkových Dějin města Prahy, str. 200 a násl.

Předchozí   Následující