Předchozí 0193 Následující
str. 190

v retrospektivním oddělení všeobecné zemské výstavy a budou později popsány.

Od ostatních mohyl v krajině klatovské, zejména husínských a poleňských liší se ostřetické mohyly jednak uměleji a pečlivěji prováděnou stavbou mohyl, jednak nedostatkem artefaktů hliněných, podobny však jsou oněm rozestavením svým, rozměry, zejména ale uložením předmětů (nejvíce v bocích) a pohřbu (nad i pod plochou ostatní půdy).    Br. K. Hostaš.

* Hroby S kostrami U Křince. Vedle okr. silnice od Křince k Vesci vedoucí, na levo, tedy východně, rozkládá se rozsáhlý pozemek, jejž koupil r. 1890 cukrovar z Králové Městce za účelem pořízení skladu řepního a odbočky od dráhy kommercialni. Již r. 1881 při stavbě dráhy nalézal jsem na poli sousedním střepiny nádob a předsevzal jsem si, že bedlivě k tomu hleděti budu, abych nahodilé nálezy při stavbě odbočky se vyskytující získal a uchoval. Pole svrchu uvedené jest k silnici nižší než na konci protějším, a proto za příčinou srovnání země pro koleje ona vyšší část byla probrána.

Zprvu přišli dělníci jen na střepiny různých nádob baňatých, jak hladkých tak i ornamentovaných, a na střepiny misek veskrze hladkých.

Sám jsem zkusil některé zceliti, což se mně jen částečně povedlo. Přece však možno si nyní utvořiti obraz o tom, jak nádoba některá vypadala.

V některých místech přišli dělníci na místa oblázky pokládaná; oblázky byly po většině do červena vypálené. I mlat kamenný, v polou přeražený, tam nalezen a kosti zvířecí.

Mám za to, že pole to asi bývalo před časy překopáváno, že mělo snad mohylky, jež majitel některý dal rozkopati a po poli roz- . vésti, čímž se nádoby rozbily a střepy rozmetaly. Ozdoby nádob jsou ponejvíce pupíkové nebo vtisky nehtů a prstů (viz obrazy na str. 191),

Dne 7. července 1890, když dělníci vedle trati kopali příkop, přišli na dvě kostry, z nichž, vědouce, že jsem si přál vše, co by našli, zachovali kosti lebeční a jednu dolení čelisť.

Kostry ležely obličejem k východu, temenem k jihu, nohami k severu, nohy měly přikrčeny k tělu.

U hlav obou mrtvol byly střepiny nádob, jež se však zceliti nedaly, neboť dělníci neopatrně s tím zacházejíce některé kusy ztratili.

Také ztratili ze zachovalé dolní čelisti malý kousek a z vrchní dva přední zuby. Kosti lebeční zcelil jsem pokud se dalo. Lebka náležela osobě dorostlé, zubů zdravých, plemene dlouholebého.

Dne 22. července 1890 kopán příkop na straně druhé tratě, a přišlo se opět na kostry. Tu mne dělníci zavolali.

Nalezena tu jedna kostra mající vedle obličeje hladkou misku bez ozdob, rozdrcenou. Vedle ní malý kus dále ležely kostry dvě, jedna náležející osobě dorostlé, druhá dítěti as 121etému. U hlav dvě misky hladké neozdobené, rozdrcené. Asi 2 metry východně přišel dělník na


Předchozí   Následující