Předchozí 0192 Následující
str. 189

užito právě buď k nasypání rovu, nebo bylo-li kuželovité jádro kamenné, k vyplňování mezer mezi kameny jádra.

V některých mohylách uloženy zbytky spáleného těla (popel) s červenou zemí přímo do vyhloubeného středu a teprve pak pokládána dlažba a budován kužel. U největší části mohyl obklopeno vlastní (kamenné) jádro mohyly dosti silným násypem prsti tu a tam s kamením promíchané a povrch jeho pak obložen kamenem. (Obr. I a., c.) Tento kamenný povrch mohyly je na spodině kruhem větších kamenů obrouben, pro oporu částečně do země (až na 40 cm. hluboko) zapuštěných. (Obr. I., II., III., IV.) Mohyly čís. 9., 13, 14., 15, 18., 26. vyznačovaly se do konce dvojím takovýmto kamenným pláštěm. (Obr. II. a III.) Mohyla číslem 14. označená obsahovala kamene nejméně na 80 povozů, malá mohyla (čís. 19.) byla celá z kamene, jiné (23., 24.) lišily se od ostatních skoro úplným nedostatkem kamení. Vůbec složení mohyl ostřetických je velice rozmanité i zajímavé, jak později z popisu jednotlivých mohyl bude patrno. (Srovnej obrazy.)

3. Uložení předmětů v mohylách. Dosti nápadným zjevem je, že milodary z pohřebiště ostřetického ukládány byly skoro veskrze v boky mohyl, totiž v násyp mezi vlastním jádrem a kamenným povrchem mohyly.

Pouze ve 4 mohylách nalezeny předměty některé v jádře mohyly, a to ještě ne vždy v samém středu jeho.

4. Milodary. Zvláštností, která charakterisuje mohyly ostře-tické, je nápadný nedostatek nádob hliněných. Ani v jedné z mohyl nenalezeno nádoby celé, byl i rozdrobené, takže skoro určitě lze tvrditi, že při pohřbu vůbec žádné nádoby v rov nebylo ukládáno.

Ve většině mohyl ani střípků nebylo; střípků pak v ostatních mohylách po různu se objevivších je pouhá hrstka.

Z nich pak pouze jedna střepina ozdobena je ornamentem přímo-čárným; ostatní vesměs jsou bez ozdob. Nádoby, z nichž střípky pozůstaly, byly většinou v r u c e volně robeny; některé střípky zdá se však, že jsou částí nádob již kroužených. — Ze sporých těchto zbytků nádob hliněných lze souditi, že praobyvatelé, kteří pohřeb svůj měli v lese, nyní „v Mýtích" zvaném, neměli v obyčeji ukládati zbytky spálených těl v popelnice, nýbrž že popel sypali prostě v hrob, že také hliněných milodarů neobětovali, ale místo nich jen pouhé střepy kladli do rovu.

Kovové milodary jsou veskrze bronzové. Ze zbraní a nástrojů zastoupeny tu dýka a palstav, srpek a dlátko; z ozdob nej-častěji objevuje se náramek a jehlice. Povšimnutí zvláště zasluhuje ozdoba sestávající z dvou koleček (spona), pak palstav se zbytkem dřevěné násady a spěžového drátu, kterým byla připevněna. V mohyle čís. 13. nalezeny mezi různými bronzovými ozdobami 2 sploštělé jantarové korály. — Veškery zde uvedené předměty vystavěny byly


Předchozí   Následující