Předchozí 0191 Následující
str. 188

části lesa byly vesměs rozebrány; netknuta zůstala pouze jedna, jež nalézá se na západním konci někdejšího pohřebiště.

Zde však hned třeba uvésti, že velká čásť mohyl kdysi v dobách dřívějších, bezpochyby při občasných káceních lesa, byla již jednou porušena.

1. Rozloha, podoba a rozměry mohyl. V pohřebišti ostřetickém bylo lze pozorovati vlastně dvě skupiny mohyl. Menší, východní skupina rozkládá se po obou stranách okresní silnice kla-tovsko-předslavské. Patrných bylo tu 5 mohyl; po několika jiných zůstaly jen více méně zřetelné stopy. Z mohyl této skupiny snešena byla v době dřívější jedna, tři jsou velmi porušeny a pouze jediná zůstala netknuta. K této skupině mohyl, na nichž je zrostlý mladý les, zkoumání naše se nevztahovalo. Třicet mohyl druhé, větší (západní) skupiny rozloženo je na jižním svahu lesa. Zvláštní pravidelnost v rozložení pahrbků zjistiti se nedá; následují tu sice tři, tam čtyři mohyly v řadě za sebou, celkový pohled na tuto čásť pohřebiště nečiní však dojem pravidelnosti. Tomu vadí už různá velikost a výše mohyl. Průměr jednotlivých rovů kolísá mezi 5,5 —15 m., a sice obnášel u 8 mohyl 15 m., u 3 mohyl 13 m, u 7 mohyl 11,5—12 m., u 4 mohyl 10—10,5 m., u 4 mohyl 8,5 m., u 1 mohyly 6,5 m. a u 3 mohyl 5,5 m.

2. Jak stavěna asi mohyla? Založen nejprve kruh tvořící spodek rovu; místo v kruhu vyhloubeno (as na 50 cm.) a pak



vyloženo kamenem. Na tuto kamennou dlažbu nasypán popel smíšený s červenou zemí (vlastní pohřeb) a nad tím pak zřízen kuželovitý rov, a to buď zemitý nebo zcela kamenný. Prsti na spodině vybrané po-


Předchozí   Následující