Předchozí 0190 Následující
str. 187

Zprávy o nálezech archaeologických.

* Mohyly ostřetické na Klatovsku. I. Krajina klatovská byla

již v předhistorické době zalidněna obyvatelstvem trvale tu usazeným. Soudíme tak z četných nálezů porůzných, hlavně ale z rozsáhlých pohřebišť, v nichž mnohá pokolení za sebou své mrtvé spalovala a popel jich v mohylách ukládala. Pohřebiště v lesíku Husíně nad Úhlavou se rozkládající sloužilo na příklad účelu svému po mnohá století. Milodary z mohyl husínských dobyté — typy dvou period obsahující — zcela patrně tomu nasvědčují. Také jednotlivá pohřebiště od sebe co do věku se různí; v těch z kovu pouze bronz, v oněch bronz i železo jsou zastoupeny, jedno vyniká nejrozmanitějšími hliněnými nádobami, jiné neobsahuje leč několik střípků.

Mohyly husínské, poleňské, chumské, nález habartický a j. v. byly již jinde popsány.

Zde zmíniti se chceme o pohřebišti ostřetickém, které bylo prozkoumáno roku loňského.

Nepatrná, zajímavá víska Ostřetice leží as 1 hod. sev.-vých. od Klatov na okresní silnici klatovsko-nepomucké. Malá okrouhlá náves její s kapličkou, obecní kovárnou, pastuškou a rybníčkem uprostřed a čtyřmi zděnými „sruby" *) na obvodu svědčí o velikém stáří osady.

As čtvrť hodiny na sever ode vsi táhne se souběžně se silnicí vlnitá lesnatá vyvýšenina. Čásť její, která západně od okresní silnice z Ostřetic do Předslavi vedoucí se rozkládá, sluje „Mýtě", a je majetkem obce klatovské. Pod severním příkřejším svahem táhlého pahorku tohoto vine se potůček as půl hodiny níže do Úhlavy spadající. V lese tomto objeveno před několika lety rozsáhlé pohřebiště. Neméně než 30 úplně znalých mohyl seskupeno tu, o těch, jež při vzdělání jižní části lesa v role dávno již za své vzaly, nemluvě.**) — Loňského roku pokácen byl les v „Mýtích", a tak se dostavila nutnost prozkoumati mohyly, dříve než dobýváním pařezův a kořenů byly by poškozeny, sama.

Otevírání mohyl dálo se v době od 5. do 29. května za dohledu člena musejního kuratoria p. Frant. Lenze.***) Mohyly na pokácené


*) Ze čtyř těchto věžovitých pevných stavení stojí dosud tři. Srub při č. p. 14 má zdi na 80 cm. silné; uzounká okénka v nich — střílny — ukazují jasně, že sruby sloužily k opevnění osady.
**) Na mapě generál. štábu uvádí se „Mýtě" značkou „Miť W." Střed pohřebiště odpovídá tu kolečku pod značkou „Miť W." při cifře 442, kterou se udává výška pahorku. ***) Panu Frant. Lenzovi děkovati sluší za největší část dat zde uvedených.

Předchozí   Následující