Předchozí 0189 Následující
str. 186

Zpráva o skřítkovi z r. 1382.

Za první číslo „Knihovny Českého Lidu" byl vydán spisek „Skřítek v lidovém podání staročeském", jak jest o tom oznámeno na deskách. Řadou svědectví, vybraných ze staročeských skladeb různých, líčeno tam, co český lid věřil o domovém bůžku, jehož úcta jistě sahá do dob dávných, pohanských. Ukázáno, jak horlivě duchovní brojili proti ctění skřítků, zošklivovali je prostému lidu, vyhlašujíce je za mam ďábelský.

K dokladům, uvozovaným v II. stati, kde jsou zprávy ze století XIV. a XV., dlužno připojiti zajímavou zprávu, nově objevenou, z věku XIV. Vypsal ji z rukopisu v knihovně kapitoly svatovítské „Acta visitationis" p. prof. Dr. Jos. Kalousek a laskavě mně ji odevzdal pro otištění v „Českém Lidu". Upravujeme latinský text po česku. *)

Arcijáhen Pavel dozvěděl se na visitaci v Kralovicích u Plas r. 1382, 17. listopadu od faráře, jak nějaký krejčí, jménem „Holy-brius" (tak zní název jeho po latinsku) říkává, že chová ve své domácnosti domového bůžka, skřítka (penatem), který mu prozrazuje krádeže a odhaluje jiné zločiny. Arcijáhen nařídil, aby týž krejčí druhého dne ráno k němu přišel. Pravdivost zprávy farářovy o krejčím, jenž skřítka u sebe přechovával, potvrdil svou výpovědí také vikář.

Z dokladu, bezděky zachovaného v zápisech o visitační cestě, vysvítá, že ve století XIV. kolovala mezi lidem víra ve skřítka, bytost přítulnou k tomu, jenž ho u sebe choval (v tomto případě prozrazoval svému hospodáři tajné věci o krádeži a pod.). Proti ní, jak patrno ze souvislosti zápisu uvedeného, horlilo kněžstvo. Bezpečný doklad činnosti této zachován v pozoruhodné zprávě, kterou pod čarou otiskujeme doslovně.**)    Zbt.

*) V budoucím sešitě otiskneme jiný, rovněž zajímavý příspěvek, laskavě zaslaný od p. řed. Fr. Bartoše za doplněk téhož spisku „Některé zprávy o skřítku dle dosavadních názorů lidu moravského"
**) Acta visitationis. fol. 117 (r. 1332): „Plebanus dicit, quod quidam Holy-brius sartor ibidem dicit, se habere penatem in domo sua, a quo dicit se audire furta et excessus alios releuari (patrně: revelari). Ibi quoque dominus Paulus archidiaconus mandavit, quod idem sartor cras mane coram eodem archidiacono personaliter compareat. — Vicarius ibidem dicit de Holibrio sartore ut supra." —

Předchozí   Následující