Předchozí 0223 Následující
str. 220
Zaslané popisy obřadů při stínání kohouta (na př. od Jos. Hartmanna, abiturienta v Kopistech u Terezína a od jmenovaných již pánů), shazování kozla a zabíjení beránka vesměs shodují se s popisy, které jsem podle starších zpráv otisknul v článku „Přežitky starodávných obětních obřadů" v knize „Listy z českých dějin kulturních", 1891, na str. 22—46. Nový byl lidový výklad obřadů, otištěný v odpovědi p. Dra. Jakubičky v Poličce. Z odpovědí posavadních však vysvítá, že obyčeje ty podnes jsou ještě rozšířeny mezi lidem českým.    Zbt.

K otázkám o „klibně", o „čertových" kamenech, skalách, o „naříkání nad nebožtíkem", kromě již uvedených poslali laskavě odpovědi: p. t. J. V. Neudoerfel v Chotěboři, Vlast a Pittnerová v Poličce u Žďáru, P. Franc, řídící učitel v Dlouhoňovicích u Žamberka, Jos. Švehla, učitel v Starém Táboře, Mat. Václavek, řed. ve Vsetíně, Jan Prousek, akad. malíř v Turnově, J. Votruba, prof, Fr. Holas, úředník a Z. Tobolka, stud. v Praze. Odpovědi otiskneme v některém z budoucích čísel.

Prosím, aby redakci „Č. L " byly laskavě pro mne zasílány všeliké 1i-

dové názvy, týkající se provádění výšivek českých.    R. Tyršová.

Nebylo by možná stanoviti, zda pálení ohňů svatojanských a filipojakub-ských jest omezeno na určité krajiny české ?    L. Šnajdr.

V kterých krajinách známa byla „železná kráva", od které a do které doby platilo se z ní? Zachovaly se někde ještě železné její podoby (v „české chalupě" na výstavě byla jedna vyložena) ?    Fr. A. Borovský.

V kterých krajinách českých užívají dosud hospodáři „pazderků" vedle-čeládky a v jakém poměru žijí tito k hospodáři živiteli?    Jar. Mančal.

Prosím za laskavé zasílání všelikých obyčejů, obřadů, koled a popěvků,, pověr a slavností vánočních a tříkrálových.    Zbt.

Vyskytují se ve Vašem kraji zprávy o podzemním nárůdku malých lidí, bydlících v pahrbcích, v odlehlých lesních úívalech, na pustých stráních? Nalézá se na místě, v němž bydlili, neb dosud bydlí, staré pohřebiště, neb poklad dle pověsti? Nebydlí v místě, kde jsou opuštěné doly? Vypravují si o nich horníci v dolech? Jak je lid jmenuje? Vypravuje si, že jsou zruční kováři, že dobývají zlato neb jiné drahé kovy? Pokládá popelnice, zbraně a p. v starých pohanských hrobech za jich výrobek? Jaký byl neb jest dosud jich styk s lidmi? Kdy bývají viděni, a jací jsou k lidem: zlí či dobří ? Objevují se též v lidských příbytcích? Jakého jsou tělesného vzhledu a jak se šatí? Jak mají zařízeny své příbytky? Vyskytá se též zpráva o ženách tohoto nárůdku? Vypravuje si lid též o jejich králi, zvláště o smrti jeho. a jak jej jmenuje? Naskytají se ještě jiné zprávy o nich, zvláště o jednotlivých, s kterými se lidé setkávali, neb kteří hlídali poklady a p.? — Při odpovědích račte udati vždy jméno vyprávěče,. i jeho bydliště a jméno i bližší určení místa, kde nárůdek takový bydlil neb bydlí. Bez těchto dvou udání byly by zprávy bezcenné.    Dr. V. Tille.

Předchozí   Následující