Předchozí 0225 Následující
str. 222

nádoby, částečně jemně pracované, hlazené a grafitované; zelené zbarvení na skráních dokazuje, že mrtvoly měly bronzové náušnice, čtyři zachované lebky jsou vesměs dlouhé (indexy dle Bř. Jelínka = 60,5, 68, 68,5 a 72*)

Slupy. (Mittheil. d. wiener anthr. Ges. XX. 1890). Hrob se skrčenou, na pravé straně odpočívající kostrou, s hlavou k východu obrácenou. U kostry nalezena pěkná hlazená miska. Lebka jest dlouhá (index = 73,1).

Braník-Hodkovičky. (Viz citát u Bechlína). Sedm skrčených, na pravé straně ležících koster; nohy byly k severo-východu hlavy k jihozápadu, položeny a spočívaly na pravé ruce. Kromě jedné byly všechny obklopeny kamením. U koster nalezeny jemné nádoby, hladký bronzový náramek a úlomek jiného rýhovaného. Na témže pohřebišti byly dále objeveny 3 žárové hroby.

Žalany u Slaného. (Mitth. für Gesch. d. Deutschen in Böhmen VH. str. 197). Pět hrobů kamením vyložených, z nichž jeden obsahoval ležící skrčenou kostru, ostatní pohřby žárové.

C. Doba bronzová ve svém rozkvětu: Únětice. (Pam. arch. XI. str. 289 a 353). Dvě skupiny, jedna 32, druhá 29 hrobů čítajíc, jsou dosud největší a nejlépe prozkoumané pohřebiště se skrčenými kostrami. Hroby byly vždy kamením přikryty (někdy i vydlážděné), kostry ležely na pravé straně, pravá ruka byla pod hlavou, kolena silně přitažena. U nich nalezeno hojně milodarů: nádobky hrubé i hlazené, grafitované, a mnoho jantarového šperku; z bronzu: 2 dýky, známé jehlice s hlavičkou ouškem opatřenou, náušnice, závitky, náramky atd., také zlatý prsten. Soudobnost pěti žárových hrobů mezi kostrami nalezených (v nichž ony charakteristické předměty nebyly nalezeny) nezdá se mi býti dokázána, ač se asi mnoho stářím neliší.

Číčovičky. (Pam. arch. XI. str. 274, XIV. str. 104 a V. str. 44. Slíbený obšírný popis dosud nevyšel). Větší hřbitov s mrtvolami skrčenými, dle zprávy p. Čermáka kameny pokrytými; u nich nalezen zlatý prsten, bronzové kroužky, jantarový šperk, jehlice s ouškem, bronzové dláto, náramky, kamenný brousek atd.; také prý „železný nožík".

Ledec u Slaného. (Pam. arch. XIV. str. 315 a 320). Zde se přišlo na kostry skrčené v hrobech kameny lemovaných s nádobkami, kamenným dlátem, jantarovými koraly; z bronzu nalezeno dláto, náramky, „únětické jehlice", prsteny a 3 svitky ze zlata.

Zájezd nedaleko Okoře. (Pam. arch. XIV. str. 669). Hroby podobné. Kostry ležely hlavou k jihu, na pravém boku. U jedné


*) Dle Dra. Niederla 65.21?, 68, 68.5?, 72.72.

Předchozí   Následující